Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut președintelui ales al SUA, Donald Trump, să renunțe la orice planuri privind anexarea Groenlandei prin forță militară. Declarația vine după ce Trump a refuzat să excludă utilizarea forței pentru a prelua controlul asupra Groenlandei, teritoriu autonom al Danemarcei, membră UE și NATO. Scholz a subliniat că respectarea granițelor suverane este un principiu de bază al dreptului internațional.
„În discuțiile mele cu partenerii noștri europeni, a apărut o anumită lipsă de înțelegere în ceea ce privește declarațiile recente venite din SUA. Principiul inviolabilității frontierelor se aplică fiecărei țări, indiferent dacă este la est sau la vest de noi. Și fiecare stat trebuie să adere la acest principiu, fie că este o țară mică sau un stat foarte puternic.”
Luna trecută, Donald Trump și-a reiterat intenția de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca, idee exprimată și în timpul primului său mandat prezidențial. Întrebat însă marți dacă ar putea aplica forța militară pentru a prelua controlul asupra Groenlandei, dar și asupra Canalului Panama, la care Trump de asemenea râvnește, acesta a refuzat să dea asigurări.
„-Nu vă pot da asigurări în privința Panamei și Groenlandei. Nu nu vă pot da asigurări. Sunt aproximativ 45 de mii de oameni acolo. Oamenii nici măcar nu știu dacă Danemarca are vreun drept legal asupra Groenlandei, dar, dacă are, ar trebui să renunțe la ea, pentru că avem nevoie de acest teritoriu pentru securitatea națională, pentru lumea liberă. Vorbesc despre protejarea lumii libere.”
Declarațiile controversate ale lui Trump au atras critici din partea liderilor europeni. Ministrul de externe al Franței a declarat că Uniunea Europeană nu va permite vreunei națiuni să-i atace frontierele suverane. În ce privește autoritățile daneze, prim-ministrul Mette Frederiksen a respins categoric propunerea lui Trump de a cumpăra Groenlanda. Mai mult, regele Danemarcei a schimbat stema regală pentru a evidenţia mai mult Groenlanda. În noua versiune a stemei, cele trei coroane au fost eliminate și înlocuite cu un urs polar și un berbec, ambele reprezentate mai proeminent decât în varianta anterioară.
Trump s-a evidențiat recent și prin propunerea de a redenumi Golful Mexic în Golful Americii. Miercuri, președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a răspuns sarcastic propunerii lui Trump. În timp ce stătea în fața unei hărți, ea a propus ca America de Nord să fie redenumită în America Mexicană, făcând referire la un document din 1814, care a precedat constituția Mexicului.
„Constituția din Apatzingan o numește „Mexican America” încă din 1607. Așa că să o numim „America Mexicană”. Sună bine, nu-i așa?”
Canada a oferit și ea un răspuns sarcastic la comentariile recente ale lui Trump despre anexarea vecinului său nordic. Premierul din Ontario, Doug Ford, a declarat că îi va face lui Donald Trump o contraofertă, propunându-i să cumpere Insula Alaska.
Lasă un comentariu