Produsele cosmetice fabricate în Moldova vor fi mai calitative și vor fi realizate conform standardelor internaționale, potrivit unui regulament aprobat de Guvern. Autoritățile vor astfel să reducă numărul cazurilor bolilor de piele și, de ce nu, să faciliteze exportul produselor cosmetice.
,, Noi venim cu un regulament aprobat de guvern în 2026 care ține acest regulament sanitar de produsele cosmetice și venim să interzicem acele produse și substanțe nocive care duc la complicații. Totodată acest proiect vine să reglementeze etichetarea tuturor produselor cosmetice și un lucru important pentru agenții economici este să aducă fără nici o restricție și fără nici un control care sunt recunoscute și au trecut acreditări internaționale în UE’’, a spus Ala Nemerenco, ministra Sănătății.
Marin Macari, director executiv la cea mai mare companie de produse cosmetice din țara noastră spune că, noile cerințe îi vor face pe toți actorii din domeniu să facă produse calitative.
,, Va aduce o concurență neloială pe piață atunci când vor fi și alți operatori o să fie impuși să respecte aceleași cerințe care sunt în UE , fiindcă consumatorul nu este informat de lista dată, fiindcă sunt peste 1700 de substanțe interzice, în afară de acelea care sunt limitate ca conținut’’.
Directorul mai spune că din 2016 compania folosește în producere doar ingrediente din regulamentul Uniunii Europene, ceea ce le permite să-și exporte produsele în unele țări din Uniunea Europeană. Totuși, odată ce lista de substanțelor va fi actualizată, vor putea să-și livreze produsele în mai multe țări.
,, De o perioadă lungă de timp ne conducem după cerințele UE și cea mai benefică schimbare este faptul că a fost introdusă toată lista de substanțe care au fost interzise sau limitate în folosirea produselor cosmetice, astfel aduce calitate produselor autohtone care sunt produse. Este un pas înainte că ajustarea legislației RM la UE ne favorizează exportul care UE este o piață importantă pentru noi’’.
Medicii dermatologi susțin că un astfel de regulament este extrem de important, deoarece există multe produse cosmetice netestate clinic, iar multe persoane ajung la dermatolog din cauza complicațiilor cauzate de utilizarea acestora.
,, Produsele cosmetice trebuie să fie lipsite de odorizante în mare parte și de parabeni acestea la rândul lor pot cauza în deosebi cele netestate și nu le cunoaștem pot cauza probleme grave atât cu pielea alergii cutanate la nivelul pielii sau feții sau cum ar fi parabenii dereglări destul de accentuate la nivelul hormonilor fiind absorbite prin piele care pot induce mari dezechilibre la nivel de hormoni feminini sau masculine ca rezultat poate apărea acneia sau se poate agrava la adolescenți sau femeile adulte sau aceea roșață pe față, papule roșii, până la problem hormonale serioase la nivelul organelor genital feminine’’, a spus Vera Malcoci, medic dermatolog.
Specialiștii recomandă în mod special femeilor să fie atente la informațiile de pe ambalaj atunci când își cumpără un produs cosmetic.
,,Este esențial când cumpărăm un produs să analizăm primele cinci ingrediente de pe listă care sunt în concentrație cea mai mare care constituie 80-90 la sută din eficacitatea produsului cosmetic. Cele de final să fie lipsite de parabeni, parabeni free și lipsite de parfumuri’’.
Noul regulament privind produsele cosmetice va intra în vigoare, peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial.
Lasă un comentariu