Candidatul independent Călin Georgescu, catalogat drept politician pro-rus și de extremă dreaptă, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din România desfășurate duminică. Georgescu, fost aliat AUR, cunoscut pentru criticile sale la adresa Uniunii Europene și a alianței transatlantice, nu era considerat nici pe departe favorit al cursei, însă i-a crescut brusc popularitatea în ultimele săptămâni datorită unei campanii de promovare pe TikTok. În turul doi, planificat pentru 8 decembrie, acesta se va confrunta cu fosta jurnalistă și candidata USR, Elena Lasconi, care, pe ultima sută de metri, a reușit la limită să-l devanseze pe liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Autoritatea Electorală Română:
„Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc, obținând 22,95% dintre voturi. Elena Lasconi, președinta USR, se află pe poziția a doua, cu 19,17% dintre voturile exprimate. La doar aproximativ 2.000 de voturi distanță, liderul PSD Marcel Ciolacu s-a clasat pe locul trei, cu 19,15%. Este pentru prima dată în istorie când PSD nu are un candidat în turul doi al scrutinului prezidențial. Pe locurile următoare se situează liderul AUR, George Simion, cu 13,87%, Nicolae Ciucă, liderul PNL, cu 8,79%, iar candidatului independent Mircea Geoană i-a revenit 6,32% dintre sufragii.”
Luni, atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă au anunțat public că demisionează de la conducerea partidelor, iar Mircea Geoană a declarat că se retrage din politica românească.
Rezultatul surpriză a lui Georgescu, un politician puțin cunoscut, în vârstă de 62 de ani, a zguduit scena politică și societatea românească. Strategia sa de promovare pe TikTok a începută acum o lună și s-a amplificat în așa măsură încât doar în ultima săptămână Georgescu a adunat 30.000 de urmăritori noi, iar clipul în care își anunță candidatura a crescut de la 500.000 la peste 800.000 de vizualizări.
Victoria ultra-naționalistului Georgescu a fost descrisă de presa internațională drept un cutremur politic. Cotidianul economic Financial Times a readus aminte că acesta a contestat anterior apartenența României la NATO, susținând că țara nu a văzut beneficii clare din partea alianței, declarații care au fost un ecou al discursului președintelui rus Vladimir Putin. Mai mult, în 2020, Georgescu l-a numit pe Putin unul dintre puținii „lideri adevărați” din lume care „își iubește țara”.
„-Putin este un lider. -Credeți că în momentul de față… -E printre puținii lideri…- Înțeleg că are cava mai mult decât ceilalți în această analiză pe care o faceți… -Da, are. Își iubește țara.”
El a mai susținut că Uniunea Europeană nu reprezintă corect interesele României și a criticat ajutorul acordat Ucrainei în războiul pornit de Rusia.
În perioada în care a fost membru de onoare al AUR, Georgescu a atras condamnarea generală pentru că a susținut lideri români de extremă dreaptă din trecut. De asemenea, el s-a referit la dictatorul pro-nazist al României, Ion Antonescu, sub a cărui guvernare au fost uciși sute de mii de evrei, ca la un „martir”, scrie Financial Times.
Succesul lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România nu a trecut neobservat de mass-media afiliată Kremlinului. RIA Novosti l-a proslăvit drept un politician aliniat cu viziunile Rusiei, iar agenția de presă rusă TASS a scris că Georgescu pledează pentru o „alianță cu Rusia.” Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a reacționat de asemenea la victoria în primul tur a lui Călin Georgescu. Acesta a declarat precaut că Moscova „nu este familiarizată cu viziunile candidatului” și nu poate face comentarii sau previziuni.
Expertul în politici publice din România, Sorin Ioniță a spus pentru One TV că nu exclude că România a devenit victima unui atac hibrid al Rusiei.
„Nu avem date până în momentul ăsta dar e posibil în tot cazul. Nu lucruri de genul căror s-au petrecut în Moldova, evident. Nu atât la vedere și nu în viața reală, dar e posibil. Începem să ne întrebăm dacă nu cumva e posibil așa ceva. Dacă câștigă el, se schimbă totul, deci nici nu mai merită să discutăm. Eventualitatea asta nu este ceva pe care să o poți estima, sau previziona ce se va întâmpla”.
Profesorul universitar Radu Vancu spune că România nu a conștientizat până în acest moment acest pericol.
,,România n-a înțeles că e în prima linie a acestei lupte a Rusiei contra Occidentului și am fost foarte ușor penetrați de războiul informațional. Vedeți, în Republica Moldova Călin Georgescu nu a luat voturi. Republica Moldova s-a dovedit mai stăpână, mai în control pe aceste mijloace ale războiului hibrid, decât România. Ar trebui să învățăm de la ei cum se face asta și să învățăm cât mai rapid. Serviciile noastre de informații au eșuat lamentabil”, a comentat Radu Vancu.
Călin Georgescu este de profesie inginer. În anii 90 acesta a fost șef al biroului senatorial pentru Mediu și a devenit secretar general al Ministerului Mediului, iar în anii 2000 a ocupat funcții în Ministerul de Externe și la ONU în domeniul conservării mediului. În primul tur al scrutinului prezidențial de peste Prut, au participat la vot 9.465.213 de alegători sau 52,55 % din populație. Peste 821.000 de români au votat în diaspora, dintre care aproximativ 81.000 și-au exprimat opțiunea electorală în Republica Moldova.
Lasă un comentariu