Brazii care au adus bucurie în case în perioada sărbătorilor de iarnă vor continua să fie utili și după ce au fost despodobiți. Aceștia vor fi colectați și reciclați, iar rumegușul rezultat va fi utilizat pentru producerea compostului organic, folosit mai apoi ca îngrășământ natural pentru plante și pentru fertilizarea solului, anunță municipalitatea.
Odată cu trecerea sărbătorilor de iarnă, din casele și apartamentele chișinăuienilor dispare principalul simbol al sezonului – brazii de Crăciun. Autoritățile locale îndeamnă locuitorii capitalei să nu arunce brazii în tomberoane, ci să îi lase alături, pentru ca serviciile municipale să îi poată colecta și trimite spre reciclare.
,,E vorba că toți oameni locatarii, blocuri de locuința în special, să depoziteze brazi lângă, în preajma platformelor de colectarea deșeurilor, separat. În niciun caz să fie pus în tombleroane sau în containere”, a spus Vasile Efros, șef direcție Amenajare și Mediu a Primăriei municipiului Chișinău.
Potrivit autorităților, brazii colectați vor fi procesați cu ajutorul unui tocător pentru a produce rumeguș.
,,Serviciile specializate vor colecta cantități mai mari și depozitate la o locație din Calea Ghidighici și când o să fie cantitatea mai mare, ele vor fi puse în funcțiune de câtre serviciile primăriei, a unui tocator care va face rumeguși din acești brazi și ulterior rumeguși va fi folosit la arbori la plante din zonele verde din oraș”.
Unii locuitori ai capitalei susțin ideea reciclării brazilor.
,,La noi vine o mașină care colectează separat brazii pentru reciclare. – Adică îi iau separat? – Da, apoi îi reciclează, îi transformă în rumeguș, care este folosit ulterior pentru alte brazi sau plante”.
,,-Ne roagă să lăsăm brazii lângă tomberoane pentru a fi reciclați. – Excelent! – Așa veți face? – Așa cum recomandați, să fie de folos”.
Alții, însă, preferă să evite utilizarea brazilor naturali din motive ecologice.
,,Ce ține de brad verde, eu sunt adeptul a păstra planeta așa cum este, cum o creat-o Dumnezeu, natura, universul. De asta nu sunt adeptul a tăia florile, copacii, de asta am bucurat de sărbători în alt mod”.
Pentru sărbătorile de iarnă, agenția ”Moldsilva” a pus la dispoziția cetățenilor peste 46 000 de pomi de Crăciun.
Lasă un comentariu