NOUTĂȚI

Bombardament la granița cu România. Locuitorii din județul Tulcea au primit mesaje de avertizare

Compus de Carolina Digori

Moment de panică pentru locuitorii din nordul județului Tulcea, în urma unui atac rusesc asupra regiunii Odesa. În noaptea de marți spre miercuri, oameni din 17 localități din județ au primit mesaje RO-Alert care avertizau că de graniță se apropie mai multe drone. Dronele rusești au atacat Ismailul, cel mai mare port al Ucrainei aflat la 17 kilometri distanță de Tulcea. Zece cetățeni români au apelat speriați la 112 și au anunțat că au auzit explozii în apropiere. Ministerul român al Apărării a ridicat în zonă două avioane F-16 pentru a monitoriza spațiul aerian național.

Pe internet au fost distribuite imagini video în care se vede cum una dintre drone lovește și incediază un vapor pe care se aflau români.

„-A luat foc -Nu -Ba da, direct în vapor.”

Structurile cu rol de apărare şi supraveghere a graniţelor României au observat dronele care se apropiau de zona de Nord a judeţului Tulcea în jurul orei 02:10. Autoritățile române au emis un mesaj RO-alert prin care au îndemnat locuitorii din zonă să se adăposteacă.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei mai departe de geamuri și pereții exteriori. Durata estimată 90 de minute”, se arată în mesajul primit de locuitorii județului Tulcea.

Martorii oculari au numărat cel puțin 20 de drone care au lovit portul.

Ministerul Apărării Naționale al României a trimis o echipă specială în apropierea localității Plauru aflate la 300 de metri de Ismail să caută resturi de drone care ar fi putut cădea pe teritoriul țării. Anume în această localitate în trecut au fost descoperite bucăți de dronă.

„Căutările se execută ca procedură normală. De fiecare dată când sunt atacuri în proximitatea frontierei României, executăm aceste căutări extinse pentru a fi siguri că acoperim toată zona. Știm din septembrie anul trecut că am avut astfel de situații în care fragmente de drone sau chiar drone avariate au avut impact pe teritoriul național în apropierea frontierei”, a spus Constantin Spînu, purtătorul de cyvânt al ministerului român al Apărării.

Regiunea Odesa este frecvent ținta atacurilor rusești. Kremlinul încearcă în acest fel să blocheze exporturile prin cel mai mare port maritim al Ucrainei. Oleg Kiper, guvernatorul regiunii Odesa a precizat că în urma bombardamentului de miercuri au avut de suferit trei persoane.

„Țintele rușilor au fost infrastructura portuară și un bloc de locuințe. Trei persoane au fost rănite. Două dintre ele au fost spitalizate în stare medie, iar o altă persoană rănită a primit îngrijiri medicale la fața locului. Mai multe clădiri din infrastructura portuară au fost distruse. Trei camioane de marfă au fost avariate”, a raportat dimineață guvernatorul.

Pe lângă infrastructura Odesei, armata rusă a țintit și orașul Harkov, situat în apropierea frontului. În urma atacului, o casă de locuit a luat foc, iar o persoană a decedat. Ulterior, autoritățile locale au raportat că a fost atacat și biroul unei organizații umanitare implicate în operațiuni de deminare. Cel puțin șase vehicule ale specialiștilor au fost distruse. Iar la periferia orașului, resturile dronelor doborâte au căzut și au incendiat un grajd de cai. Doi angajați au suferit arsuri în timp ce salvau animalele, unul dintre ei fiind spitalizat.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu