Blocul „Victorie” creat la Moscova de către oligarhul fugar Ilan Șor nu va putea participa la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional republican privind aderarea Republicii Moldova la UE. Comisia Electorală Centrală a respins cererea privind înregistrarea blocului politic în cursa electorală din mai multe motive, unul dintre care este că denumirea blocului coincide cu denumirea unui partid.
Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 7 august cu votul a șase membri CEC, în timp ce un membru s-a pronunțat împotrivă, iar alți doi s-au abținut de la vot. Vicepreședintele CEC Pavel Postică a mai declarat că autoritățile de resort nu pot accepta transferul de imagine al unui partid politic declarat neconstituțional. Reprezentanții blocului afiliat grupării criminale Șor spun că-și vor căuta dreptatea în instanță.
,,Potrivit punctului 9 din instrucțiunea privind particularitățile și constituirii, și înregistrării blocurilor electorale aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, denumirea blocului electoral nu poate fi identică cu denumirea altor concurenți electorali sau cu denumirea partidelor, inclusiv declarate neconstituționale, blocurilor electorale deja înregistrate. Se refuză înregistrarea blocului Victorie/ Pobeda conform solicitărilor înregistrate”.
Partidul „Victorie” la care face referire Comisia Electorală Centrală este unul dintre cele patru formațiuni afiliate de Șor incluse în Blocul „Victorie”, lansat cu mare fast în Rusia.
,,Consider că această denumire poate să fie utilizată din motiv că face parte din bloc, noi deja avem în practică înregistrate. Consider că proiectul de refuz de înregistrare a blocului electoral Victorie/ Pobeda va fi o încălcare flagrantă a dreptului electoral a cetățenilor Republicii Moldova și prin ce vor fi violate niște drepturi fundamentale a cetățenilor și cred că vom folosi toate căile de atac pentru restabilirea egalității”, a spus Adrian Cojocaru, reprezentant a Blocul „Victorie”.
Un alt motiv invocat de CEC este alegerea Marinei Tauber în calitate de secretar al acestui blocului „Victorie, în condițiile în care aceasta este supusă sancțiunilor internaționale și este afiliată direct lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie pentru delapidări de fonduri în proporții deosebit de mari. De asemenea, CEC a anunțat că va sesiza Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în vederea verificării unor membri ai blocului, care nu au depus declarația de avere. Anterior, presa a scris că nu și-au declarat averile Alexandru Beschieru, președintele Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, și Alexei Lungu, care conduce Partidul „Șansă”.
,,Se sesizează Autoritatea Națională de Integritate în vederea verificării celor constatate, partea descriptivă a prezentei hotărâri cu remiterea copiilor de pe procesele verbale ale actelor organelor centrale participanților la procedura administrativă”, a mai spus Pavel Postică.
În componența Blocului Victorie sunt patru formațiuni controlate de oligarhul penal Ilan Șor, mai exact „Șansă”, „Renaștere”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și „Victorie”. Iar săptămâna trecută, blocul și-a anunțat candidatul la alegerile prezidențiale. Este vorba de transfugul Vasile Bolea care susține că va apropierea țara de Rusia dacă va ajunge să conducă Republica Moldova.
Ilan Șor, liderul blocului „Victorie”, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se află de mai multe luni la Moscova. În luna aprilie 2023, Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul privind frauda bancară. El și alte persoane din gruparea criminală pe care o conduce se află sub sancțiuni internaționale aplicate de SUA, UE, Marea Britanie și Canada.
Anul trecut, Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional pe motiv că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, a fost finanțat ilegal și a reprezentat interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Potrivit Constituției Republicii Moldova, un partid poate fi scos în afara legii dacă pledează împotriva pluralismului politic și dacă desfășoară activități care subminează suveranitatea și independența Republicii Moldova.
Lasă un comentariu