La o săptămână de la producerea tragediei în care o fetiță de 11 ani a murit electrocutată, iar un băiat de șase ani a ajuns în stare gravă la spital după ce s-ar fi atins de niște fire electrice în scuarul Sarmizegetusa din sectorul Botanica, autoritățile locale încă nu au reușit să stabilească cine se face responsabil pentru cele întâmplate. Dintre cele trei persoane, pretorul sectorului Botanica, șeful întreprinderii Spații Verzi și directorul Întreprinderii Municipale LUMTEH care urmau să fie audiate joi, 25 iulie, de către consilierii municipali, s-a prezentat doar directorul Lumteh, Veaceslav Buț.
După o oră de audieri, cu dispute și replici acide între reprezentanții fracțiunilor MAN, PAS și PSRM, consilierii nu au reușit să obțină răspunsuri clare sau detalii relevante de la raportor pentru a putea elucida cazul.
,,Cum dormiți dvs noaptea după acest incident? ”
Întrebat cine se face responsabil de tragedie, dacă au fost executate lucrări de reparație în acest scuar de către un agent economic, dacă s-a ținut cont de normele de securitate, Buț a spus de mai multe ori că…
,,Sunt niște detalii pe care nu le putem spune, organele competente trebuie să se pronunțe, iar noi vom comenta ulterior”.
În același timp, responsabilul a menționat că are o părere proprie în legătură cu acest caz, însă nu o va expune.
,,Siguranța vieții copiilor este pusă în pericol ori nu? Nu e în pericol, noi am fost în parcuri, am făcut revizia, în ziua de azi totul e verificat, totul e în regulă”.
Ultima întrebare către Buț i-a fost adresată de consilierul socialist, Alexandr Odințov, și s-a referit la bugetul care a fost solicitat de întreprindere pentru funcționarea eficientă a instituției, iar odată ce responsabilul a început să răspundă au intervenit consilierii MAN, care au cerut o pauză de zece minute, după care raportorul a plecat.
,,Asta nu e serios băieți, măcăr o întrebare până când pleacă”.
Reveniți după pauză, consilierii au decis să continue audierile pe marginea acestui subiect atunci când va fi finalizată ancheta.
Consilierii fracțiunii PAS însă i-au solicitat primarului general, Ion Ceban, „suspendarea din funcție până la finalizarea anchetei a directorilor în jurul cărora există suspiciuni de neglijență în serviciu”. Printre funcționarii enumerați de PAS s-au numărat: Diana Guba, pretora sectorului Botanica; Veaceslav Buț, director al Înterprinderii Municipale „LUMTEH”; Tudor Gîrbu, șef interimar al Înterprinderii Municipale Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi; și Vasile Popa, șeful Direcției Parcurilor, Cultură și Odihnă.
„La finalul anchetei, cei responsabili pentru acest caz tragic să răspundă conform prevederilor legislației în vigoare și să fie demiși, iar ceilalți să fie restabiliți în funcție. Nu putem sta liniștiți cu directori în funcții asupra cărora planează suspiciuni de răspundere penală”, au menționat în solicitare consilierii municipali ai fracțiunii PAS în CMC.
În cadrul ședinței de joi a consiliului municipal urma să fie audiat și pretorul sectorului Centru, Vadim Hâncu. Acesta urma să prezinte raportul privind măsurile întreprinse pentru stoparea construcției ilegale de pe strada Testemițanu 12, unde pretura Centru duce o luptă cu gardul instalat de compania INAMSTRO pe terenul ce aparține municipalității, însă Hâncu nu s-a prezentat la ședință, invocând că „este antranat în anumite lucrări” și nu poate veni.
La rândul său, consilierul Platformei DA, Victor Chironda, care a solicitat, anterior, audierea pretorului și care a atras atenția asupra șantierului ilegal de pe strada Testemițanu, a remarcat că atitudinea pretorului „confirmă faptul că pretura și primăria protejează construcția ilegală edificată de Inamstro”, care „prin coincidență a efectuat lucrările de renovare a scuarului din strada Sarmizegetusa, unde recent s-au electrocutat doi copii”.
,,Nu vi se pare oleacă dubios acest lucru? De ce agentul economic are atâta tupeu și își închipuie că poate să vină să pună gardul dezinstalat de către pretură, să-l pună la loc și să continue lucrările mai departe”.
Anterior, viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, a afirmat că municipalitatea nu cunoaște denumirile firmelor de construcții implicate în amenajarea scuarului și a infirmat faptul că ar avea vreun parteneriat cu firma de construcții INAMSTRO.
,,Relația directă a primăriei nu este cu INAMSTRO”.
Ședința Consiliului Municipal Chișinău a durat trei zile, timp în care ar fi trebuit să fie examinate zece puncte de pe ordinea de zi. Totuși, după 15 ore de dezbateri, aleșii locali au reușit să examineze doar șase puncte. Consilierii au aprobat proiectul de lege privind taxele locale pentru acest an, care prevede o majorare de 6% a taxelor pentru agenții economici, și au respins proiectul bugetului municipal, prezentat de primărie cu o întârziere de jumătate de an.
Lasă un comentariu