Pe măsură ce se apropie Sărbătorile Pascale, carnea de miel este tot mai căutată. Cei mai mulți preferă carnea proaspătă, cumpărată direct de la fermă, chiar dacă în piețe aceasta este mai ieftină. Prețul unui kilogram pornește de la 100 de lei și poate ajunge chiar și la 170 de lei. Unii producători spun că la cererea clienților pot livra marfa direct la domiciliu.
Cristian Băietrău are 27 de ani și este fermier. După doi ani de studii la Facultatea de Jurnalism, în 2019, a ales să revină în satul natal. Pe când avea doar 21 de ani, a cumpărat 70 de oi și s-a alăturat mamei sale, care avea deja o mică turmă. În prezent, tânărul are propria fermă și se pregătește să livreze la comandă, peste 100 de miei înainte de Paște. El spune că legătura cu pământul a fost mai puternică și că viața printre animale, oricât de grea, îi aduce liniștea pe care nu a găsit-o în oraș.
„În 2019, aveam 21 de ani, în mai am cumpărat 70 de animale. Mama deja avea la acea vreme vreo 30. Noi doi suntem cei care gestionează această afacere. Ideea a fost de a valorifica acea experiență de producere a brânzei și de creștere a oilor. Atât timp cât mama de la căsătorie până în prezent crește animale”.
Proprietarul acestei stâni a pregătit peste 100 de miei pentru a-i vinde înainte de Paște. Fiecare cântărește între 6 – 7 kilograme. Cei care vor ca pe masa de sărbătoare să aibă carne proaspătă de miel vor trebui să scoată din buzunare în jur de 1000 de lei, asta pentru că prețul pentru un kilogram variază între 145 și 170 de lei.
Cristian spune că la dorință, carnea de miel poate fi livrată direct la domiciliul clienților.
„Vom livra mieii până la ușa clienților pentru că așa ne-am obișnuit. Cumva mergem în trend cu cerințele clientului”.
Și la piață, carnea de miel este la mare căutare. Cumpărătorii nu renunță la tradiții și spun că vor să aibă neapărat miel pe masa de sărbătoare.
„Soțul o pregătește. O marinează și apoi o coacem în cuptor”.
„Îmi place mielul, dar cumpăr mai mult și pentru vară să am. Că îmi place cărnița dietetică, mă simt bine”.
„Cumpărăm în fiecare an și facem la cuptor. Și cu toate neamurile, cu copiii, nepoții”.
La piață, carnea de miel este mai ieftină decât la fermă. Kilogramul costă între 100 și 120 de lei. Motivul ar fi concurența mare, spun comercianții.
,,Merge binișor, dar sunt ieftini față de anul trecut”.
„Vin tineretul de peste hotare și încep a se pregăti. Tradițiile nu s-au uitat. Concurența este mare”.
„Majoritatea au lăsat pe ultima săptămână. Care n-are loc în congelator, care și cum”.
Vânzătorii spun că în săptămâna de dinaintea Paștelui carnea de miel va fi mai scumpă cu până la 50 de lei kilogramul. Anul acesta, Paștele va fi sărbătorit pe 20 aprilie.
Lasă un comentariu