NOUTĂȚI

Atenție la intoxicații. Anual, peste 1 800 de persoane ajung la spital cu intoxicații acute

Compus de Redacția STAR

Anual, peste 1.800 de persoane ajung la spital cu intoxicații acute provocate de substanțe chimice, dintre care jumătate sunt în rândul copiilor. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor rămâne cea alimentară. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, în fiecare zi ajung cinci pacienți diagnosticați cu toxiinfecție alimentară, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate în sezonul ciupercilor sau în perioada sărbătorilor de iarnă.

,,Cea mai frecventă este intoxicația alimentară provocate de diferiți bacili, virusuri, paraziți, ciuperci. Ne dăm seama că avem o intoxicație alimentară atunci când apare un disconfort gastro-intestinal: greața, voma, diareea, disconfortul abdominal, intestinal, crampe intestinale, crampe abdominale care este foarte necesar când apare astfel de tablou clinic de apelat la medicul de familie, medicul gastrolog’’, a spus Paulina Jîmbei, șefa secției Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Potrivit specialiștilor, gravitatea intoxicației depinde de substanțele care pătrund în organism. Dacă nu se intervine rapid, substanța toxică este absorbită în sânge și se răspândește în toate organele, iar consecințele pot fi letale. Paulina Jîmbei subliniază că pacienții nu trebuie să ia medicamente pe cont propriu, în special în cazul persoanelor care suferă de pancreatită cronică, colecistită sau colită cronică.

,, Sunt foarte multe patologii cronice care au tablou clinic asemănător, cum ar fi aceeași durere a stomacului sau a intestinului poate apărea în apendicita acută, poate apărea în ocluzia intestinală, colecistita acută. Dacă nu se iau măsurile la moment poate duce la deces’’.

Oamenii recunosc că, de cele mai multe ori, se tratează singuri, acasă.

,,Am avut o intoxicație alcoolică m-am tratat singur acasă, am băut reghidron, apă minerală, regim la pat. Ce simptome ai avut? Greață vomă, dureri abdominale’’.

,,Am mâncat un pepene verde. Grețuri, vomă, slăbiciuni de musculatură. V-ați adresat la medic? Nu, mi-am făcut spălături, cu apă caldă’’.

,,M-am otrăvit odată cu niște bucate, am băut niște pastile și mi-a trecut dar așa nu am avut niciodată. Ați mers la medic ? Da.’’

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în 2023, 45% dintre cazurile de intoxicație au fost cauzate de administrarea medicamentelor în diverse doze și forme farmaceutice. De asemenea, 69 de persoane au suferit intoxicații provocate de pesticide. Medicii recomandă ca, în ambele cazuri, primele măsuri de prevenire a absorbției toxinelor în sânge să fie luate la domiciliu. Astfel, se recomandă consumul unui litru de apă și provocarea vomei, proces care poate fi repetat de până la trei ori. Dacă intoxicația a avut loc prin inhalarea de substanțe gazoase, primul pas este părăsirea imediată a acelui mediu. În cazul toxinelor care pătrund prin piele, este important să se spele zona afectată cu apă și săpun din abundență.

Totodată, medicii atenționează părinții să nu lase produsele chimice de uz casnic la îndemâna copiilor și să nu compare administrarea medicamentelor cu bomboanele. Conform statisticilor din anul precedent, în țara noastră, peste 800 de copii au suferit din cauza substanțelor chimice.

În 2023, 23 de persoane și-au pierdut viața din cauza intoxicațiilor acute provocate de produsele chimice.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu