Patru angajați ai Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei sunt cercetați penal pentru că ar fi tăiat lemn din pădurile aflate în gestiune, apoi l-ar fi vândut ilegal contra unor sume mari de bani. Pentru a obține câștiguri ilegale, aceștia ar fi introdus date greșite referitor la volumul și categoria masei lemnoase extrase, anunță ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii pentru Combatarea Criminalității Organizate și Cauze Speciale care au efectuat percheziții. Aceștia au reținut doi dintre suspecți și au făcut publice interceptările convorbilor dintre ei.
,, -Tot este mort…șefu. -Nici acei…-N-are lemne -N-are lemne? -N-are lemne. Le-au vândut pe toate. -Pentru tot sezonul? -Nu, mai au acum în sectorul patru. -Restul le-au… -Dar ei au…patru mii și jumătate de cuburi, adică pe an au tăiat. Și mai au 500 de cuburi pentru toamnă. Gata, 4000 le-au împrăștiat”.
În cadrul aceleiași interceptări, suspecții spun că lemnele au fost cumpărate și depozitate cu scopul de a fi vândute ulterior.
,, – Eu am fost la dânșii la toți acasă. Toate lemnele sunt la dânșii și ei duc numai cât duc -Și gata. Ei le-au ,,mojilit”, le-au achitat și gata. -Da, da, da. -Și câte oleacă: țâca, țâca… -Nu, ei le-au luat și le-au depozitat”.
Potrivit structurilor de drept, suspecții cu funcții de conducere în cadrul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei, printre care un fost director al acesteia, ar fi introdus date eronate referitor la volumul și categoria masei lemnoase extrase din fondul forestier în cadrul tăierilor autorizate. Drept urmare, obțineau o extra cantitate pe care o vindeau ilegal și ar fi obținut sume consistente de bani.
,,Totodată, s-a stabilit ca funcționarii cercetați, abuzând de funcția lor publică, ar fi vândut lemn obținut ilegal unor persoane apropiate angajaților ÎSS Orhei la prețuri reduse, conform catalogului de prețuri. Ulterior, aceștia l-ar fi înstrăinat cetățenilor la prețuri ridicate. În urma perchezițiilor desfășurate de CNA și PCCOCS au fost ridicate purtătoare de informații, documente relevante cauzei. Două persoane au fost reținute pentru 72 de ore”, a spus Ina Voloșciuc, ofițer de presă CNA.
Alte două persoane sunt cercetate penal în stare de libertate. Șeful Agenția Moldsilva, Victor Durbală, a menționat pentru ONE TV că toate persoanele vizate în acest caz urmează să fie suspendate din funcție.
,,Toate persoanele vor fi suspendate, deja așteptăm toate actele confirmative și toate demersurile de la instituțiile de resort pentru a face pașii legali”.
Șeful Agenția Moldisilva a mai declarat că instituția pe care o conduce oferă sprijin structurilor de drept în vederea elucidării acestei scheme. Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Orhei are șase Ocoale Silvice, iar patru dintre ele sunt implicate în acest caz.
Lasă un comentariu