NOUTĂȚI

Aproximativ 70 de accidente cu implicarea trotinetelor electrice s-au înregistrat de la începutul acestui an, majoritatea având loc în Capitală

Compus de Redacția STAR

Aproximativ 70 de accidente cu implicarea trotinetelor electrice s-au înregistrat de la începutul acestui an, majoritatea având loc în Capitală. Recent, o femeie de 32 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut de pe trotinetă. Potrivit oamenilor legii, aceasta a pierdut controlul ghidonului și s-a prăbușit la sol. Victima nu purta echipament de protecție.

,,Pacienta a fost internată în stare extrem de gravă. Pacientă a fost investigată în departamentul de primire urgente, consultată de toți medicii specialiști și internată în secție având un traumatism cerebral sever, pacientă a fost redirecționată în sala de operație. Echipa de medici specialiști a depus toate eforturile pentru a salva viața, însă din păcate traumatismul cerebral sever și complicațiile apărute au fost decisive’’, a spus Dorina Arsene, purător de cuvânt IMU.

Președintele Clubului Cicliștilor Amatori din Republica Moldova, Vasile Fotescu susține că purtarea unei veste reflectorizante este obligatorie pentru orice biciclist sau persoană care conduce o trotinetă electrică, însă casca de protecție este doar o măsură recomandată. Potrivit lui Vasile FoteScu, astfel de tragedii pot fi evitate dacă aceste reguli ar fi respectate.

,,Să vă gândiți de fapt ce este mai important confortul Dvs fără vesta, sau siguranța voastră sau viața și sănătatea Dvs. Cei care sânt pe trotinetă viteza Dvs uneori este și mai mare decât a biciclistului. Și respectiv, în traumatismele care le puteți evita pur și simplu cu având aceasta cască , întrebați-vă acele 300-400 de lei la o cască, sau sănătatea Dvs?’’.

Expertul susține că o altă problemă ar fi că unii dintre cei care conduc trotinete nu cunosc regulile de circulație.

,,Cel mai ideal ar fi ca un biciclist ca un biciclist ca în Olanda sau Germania sau Franța să aibă permis de conducere de o anumită categorie acolo A-A1, nu știu cum se numește exact, dar ei au aceste cursuri în Olanda trecute, el este instruit cum se circulă în trafic și plus-minus aceste accidente sânt mult mai puțini. Și asta ar fi și recomandabil și pentru noi. În discuția cu anumite autorități publice, mă refer, ei nu ar fi împotriva ca acest lucru să întâmplă’’.

De la începutul anului, Poliția a înregistrat 67 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor, iar în 57 de cazuri persoanele au suferit răni. În 2022, Guvernul a modificat regulile de circulație pentru trotinetele și bicicletele electrice, care trebuie conduse pe piste de biciclete sau, în lipsa acestora, pe carosabil la maximum 1 metru de bordură. Noaptea și în condiții de vizibilitate redusă, purtarea vestelor reflectorizante este obligatorie. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu