Uniunea Europeană a convenit miercuri să impună Rusiei cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni de la începutul invaziei în Ucraina. Printre zecile de persoane sancționate se numără și doi cetățeni moldoveni, acuzați că au orchestrat acțiuni de destabilizare în state membre ale Uniunii Europene, în beneficiul Rusiei.
Măsurile prevăd că activitatea altor aproape 200 de nave care fac parte din așa-numita flotă fantomă a Rusiei, va fi restricționată. Sancțiunile vin în contextul în care liderii europeni intensifică presiunea asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a-l determina să vină la masa negocierilor și a pune capăt războiului pe care l-a declanșat.
De asemenea, UE va interzice companiilor sale să facă afaceri cu aproximativ 30 de entități care eludează sancțiunile prin intermediul țărilor terțe. În plus, 75 de persoane și companii au fost incluse pe listă pentru implicarea lor în mașinăria de război a Rusiei. Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a salutat adoptarea noilor sancțiuni, despre care a spus că „epuizează fondurile de război ale Rusiei.
„Intensificăm presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său. Acesta va viza o mai mare parte a flotei fantomă a Rusiei, care transportă ilegal petrol pentru a obține venituri pentru finanțarea agresiunii lui Putin”, a scris Kaja Kallas.
Este așteptat ca pe 20 mai pachetul să fie adoptat de miniștrii apărării ai UE. Cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni a intrat în vigoare pe 24 februarie 2024. Cel de-al 17-lea pachet vine în contextul în care liderii UE au cerut Rusiei să oprească focul în Ucraina după negocierile de pace programate pe 15 mai la Istanbul; în caz contrar, vor fi impuse sancțiuni mult mai drastice.
Lasă un comentariu