Anul 2024 se încheie cu o situație incertă în energetică. Regiunea transnistreană, condusă de un regim separatist pro-rus, riscă să se pomenească într-o criză umanitară de proporții, pentru că Moscova amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale. Fără gazele rusești, centrala de la Cuciurgan nu va putea produce curent electric care, până acum, a fost vândut pe malul drept al Nistrului la un preț relativ mic. Locuitorii de pe malul drept nu vor rămâne fără energie electrică. Aceasta va fi cumpărată de pe alte piețe, inclusiv din România, doar că la alt preț. Iar această scumpire vine după o majorare a tarifului pentru gazele naturale, cu aproape 30 la sută.
Dacă vorbim de situția complicată din energetică, problema trebuie din start separată, spun experții în domeniu. Prima, e gazul mai scump pentru malul drept al Nistrului. A doua, incertitudinea care planează în regiunea transnistreană.
În 26 noiembrie, ziua în care fostul ministru al Energiei se afla în Rusia, unde a discutat cu șeful Gazprom, compania Moldovagaz a cerut o majorare de tarif. În scurt timp, Agenția Națională pentru Reglementare în energetică o aprobă. Astfel, de la 1 decembrie, consumatorii casnici achită 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub de gaze naturale.
,,În cazul dat, circumstanțele prevăzute de legea s-au înregistrat. Unu, este o creștere majoră a prețurilor pentru achiziția gazelor naturale. La fel, există riscul pentru sistarea sau securitatea aprovizionării gaze naturale a Republicii Moldova”, a spus directorul ANRE, Alexei Țaran.
Mai mulți experți au subliniat că prețul de achiziție pentru gazele naturale a fost mai mare, pentru că cei responsabili „au pierdut momentul” și nu au făcut achiziții în lunile cu prețuri mai avantajoase.
,,Nu s-au procurat la timp (cantitățile de gaze naturale n.r.). Ba mai mult ca atât, s-au făcut mai multe greșeli. Atunci când erau gaze naturale disponibile la prețuri destul de avantajoase, pentru malul drept al Nistrului, nu s-au procurat în august, s-a tergiversat situația și iată, mai târziu, în lunile septembrie, octombrie, când prețurile au început să crească foarte mult, deja era târziu. Iată aici a fost una dintre greșelile majore. Clar că autoritățile încearcă să găsească o scuză. Dar chiar și greșelile neintenționate sunt greșeli și pentru ele, trebuie cineva să poartă răspundere”, a spus Sergu Ungureanu.
Guvernul a găsit în scurt timp vinovații pentru această situație.
,,Am solicitat demisia domnului ministru Victor Parlicov pentru că el este responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis greșeli, care ne-au adus în situații de criză. Am solicitat și demisia directorului Energocom, Victor Bînzari. Compania nu a achiziționat gaze, atunci când a fost posibil, ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri. Am solicitat și demisia domnului Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de observatori al Moldovagaz. Domnul Tofilat chiar dacă nu avea competență totuși a blocat cumpărarea de către instituțiile responsabile, atunci când era cel mai convenabil”, a spus Recean.
Premierul Dorin Recean a decis să preia portofoliul de ministru al Energiei, după demisia lui Parlicov.
,,Nu e prima oară când pierd un mandat, inclusive într-o funcție de demnitate publică. Repet, eu consider că am făcut față”, spus Parlicov.
,,Sincer să spun, nu văd rostul acestor demisii în cazul în care nu s-au luat măsuri punitive exacte, unde trebuiau să spună cine este vinovat și în ce măsură. Faptul că au fost demiși câțiva oameni care erau în sistem și care hotărau această criză, probabil că Guvernul a încercat să găsească vinovați. Dar, din nou, nu au fost prezentate dovezi, vreun document confirmativ sau cel puțin, o mustrare aspră”, a spus Ungureanu.
Guvernul a promis compensații mai mari astfel încât cetățenii să nu simtă creșterea tarifului.
,,Eu sunt sigur că totul va fi bine în primăvară, când deja va fi mai cald, mai verde și vom fi mai uniți și mai solidari”, a spus ministrul muncii, Alexei Buzu.
Creșterea tarifului pentru gaze naturale a trecut pe plan secund atunci când, întors din Rusia, Victor Parlicov a anunțat că regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gazele naturale rusești. De la începutul anului viitor, Kievul va sista tranzitul de gaze rusești prin Ucraina. Experții spun că această decizie ar fi putut să nu ne afecteze, dacă rușii și-ar îndeplini obligațiunile contractuale și ar continua livrările, prin gazoductul transbalcanic, pregătit din punct de vedere tehnic. Cu toate acestea, Moscova a decis să continue șantajul energetic și a condiționat continuarea livrărilor prin achitarea unei pretinse datorii în valoare de 709 milioane de dolari. Datorie care NU a fost recunoscută de un audit independent.
,,În general, subiectele de contracte și de livrări de gaze, în special după începutul războiului, au devenit subiecte mai mult politice decât subiecte economice. Da, dacă nu va fi livrat gaz pe malul stâng, acolo vor fi probleme complicate”, a spus Parlicov.
Fără gazele rusești, regiunea transnistreană s-ar putea pomeni într-o criză umanitară de proporții. Oamenii ar putea rămâne fără încălzire, curent electric și apă caldă. Pe lângă asta, bugetul acestei regiuni separatiste se bazează în mare parte pe livrările de energie electrică produse la centrala Cuciurgan, dar și pe activitatea Uzinei Metalurgice din Rîbnița. Din acest buget se achită pensii și salarii. Chișinăul a anunțat că este gata să-i sprijine pe cei peste 300 de mii de locuitori din stânga Nistrului. Iar pentru a gestiona această potențială criză în stânga Nistrului, Guvernul a cerut instituirea stării de urgență, pe o perioadă de 60 de zile. Solicitarea a fost aprobată, cu votul deputaților din Partidul Acțiune și Solidaritate.
,,Dacă cineva mai are iluzii că Rusia are grijă de oamenii din Transnistria, că-i protejează, eu cred că acum, trebuie să fie clar pentru toți că Rusia îi ține ostatici și îi folosește pentru interesele de a destabiliza Republica Moldova și regiunea”, a spus Recean.
,,Ce ține de malul stâng, opinia mea personală. Acest regim neconstituțional supraviețuiește deja de 32 de ani exclusiv datorită acestor livrări de gaze naturale așa-numite „pe datorie” de facto, gratuite, din partea Kremlinului. Aici, Gazpromul doar execută indicațiile de la Kremlin. Respectiv, toate consecințele pentru o potențială criză în stânga Nistrului le poartă domnul Putin, tovarășul Putin. Înseamnă că Putin nu mai e interesat să mai mențină regiunea Transnistreană’‘, a menționat Sergiu Tofilat, expert în energetică.
,,Ne așteaptă, fără îndoială, o scumpire a energiei termice și a energiei termice. Deja în ce măsură va fi aceasta, depinde de felul în care autoritățile vor gestiona această criză, cum și de unde vor cumpăra cantitățile necesare de energie”, a mai spus Ungureanu.
,,Noi vom supraviețui, lumină va fi. Da, cred că vom fi nevoiți să avem deconectări în orele de vârf, dimineața și seara. Câteva ore pe zi nu vom avea lumină. Ne vom descurca. Tiraspolul însă nu rezistă mult, o lună, două. Cu ce se va termina acest șantaj? Cu nimic”, a zis Tofilat.
În orele de vârf, adică dimineața, între ora 7 și 11 și seara, de la ora 18 până la 23, consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului ajunge până la 850 MW. Pentru a evita penele de curent în aceste intervale orare trebuie să „tăiem” aproape 60 MW din vârfurile de consum, potrivit Ministerului Energiei. Instituțiile statului au îndemnat consumatorii în repetate rânduri să facă un efort în acest sens. Becuri LED și electrocasnice din clasa A, care au un consum mai mic, sunt o soluție, spun experții.
Lasă un comentariu