NOUTĂȚI

ANSA atrage atenția asupra riscurilor legate de utilizarea pesticidelor în cultivarea citricelor și îi îndeamnă pe vânzători și consumatori să fie vigilenți

Compus de Redacția STAR

Este sezonul citricelor și perioada în care moldovenii consumă în cantități mari mandarine, portocale și lămâi. Datele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor arată că, în 2023, în țara noastră au fost importate peste 30 de mii de tone de citrice, iar în primele trei luni ale anului 2024 aproximativ 18 mii de tone. În acest context, ANSA atrage atenția asupra riscurilor legate de utilizarea pesticidelor în cultivarea citricelor și îi îndeamnă pe vânzători și consumatori să fie vigilenți.

,,Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț. Verificați marcajul produselor direct la raft. Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor. Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare’’, a spus Mariana Gratii, responsabila de comunicare ANSA.

ANSA atrage atenția și asupra consumului excesiv de coji de citrice, folosite frecvent în ceaiuri, prăjituri sau vin fiert. Acestea pot conține pesticide autorizate, precum tiabendazol și imazalil, utilizate pentru combaterea mucegaiurilor și bacteriilor. Deși în cantități mici, consumul frecvent poate prezenta riscuri pentru sănătatea umană.

,,Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă’’.

Endocrinologul și nutriționistul Luminița Suveică susține că citricele sunt bogate în fibre și vitamina C și E, însă trebuie consumate în cantități moderate. Specialistul recomandă consumul întreg al fructelor, nu sub formă de sucuri.

,,Fibrele din citrice sunt solubile și este foarte benefic pentru sănătate, dar totodată și indicele glicemic nu va ridica așa de mult glicemia, mai ales la cei care suferă de diabet zaharat. Mai cu seamă la copii, dacă ei au reacții alergice, atunci nu li se recomandă să le dăm citrice. Cei care sunt cu probleme digestive, cu aciditatea crescută ar trebui să limiteze consumul de citrice la una maxim două pe zi’’.


Potrivit medicului, consumul zilnic nu trebuie să depășească 4-5 mandarine și două portocale. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu