NOUTĂȚI

Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost chemat la sediul MAE după ce Moscova a acuzat Chișinăul, Kievul și Occidentul de provocarea crizei energetice în regiunea transnistreană

Compus de Redacția STAR

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe după ce misiunea diplomatică a acuzat Chișinău, Kievul și Occidentul de declanșarea crizei energetice în regiunea separatistă rămasă fără căldură, gaze și energie electrică după ce Moscova a oprit la începutul acestui an livrările de resurse energetice. Responsabilii de la MAE au respins acuzațiile și le-au calificat drept dezinformare periculoasă, menită să deturneze responsabilitatea de la Rusia, care ar fi provocat intenționat criza.

,,Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kievului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei. Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze. Decizia de a sista livrările este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică”, au menționat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

Oficialii moldoveni solicită Ambasadei Federației Ruse la Chișinău să înceteze imediat campania de dezinformare, care afectează relațiile bilaterale și anunță că l-au convocat pe diplomatului rus la minister. Nu se cunoaște când Oleg Ozerov este așteptat la sediul MAE. Reacția autorităților vine după ce Moscova a acuzat Chișinăul, Kievul și Occidentul de provocarea crizei energetice din regiunea transnistreană.

,,Trebuie de înțeles că ignorarea intenționată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principala cauză a situației de criză din regiune. În afara de aceasta, politicile distructive ale regimului sângeros al lui Vladimir Zelenski nu fac decât să alimenteze criza energetică din Republica Moldova”, se arată în comunicatul de presă al Ambasadei Federației ruse.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, a spus într-un comentariu pentru ONE TV că Moscova încearcă să destabilizeze țara în prag de alegeri parlamentare.

,,Ca oamenii să fie nemulțumiți atunci când vor primi facturile pentru ianuarie, februarie și martie. În al doilea rând să îndepărteze autoritățile tiraspolene de autoritățile constituționale, susținând că acestea nu au făcut practic nimic pentru a aproviziona oamenii din stânga Nistrului cu gaze naturale și implicit cei din dreapta Nistrului cu energie electrică”.

Expertul susține că scrutinul parlamentar este unul crucial pentru Moscova care vrea să mențină Chișinăul în zona sa de influență și să împiedice aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

,,Dacă nu reușește Federația Rusă, acum prin atacuri hibrid ca să o îndepărteze, atunci Republica Moldova va avea un răgaz foarte mare trei ani și jumătate, patru ani și probabil se va îndepărta total. Va ieși din sfera de influență a Federației Ruse”.

Din 1 ianuarie, mii de locuitori din regiunea transnistreană au rămas fără resurse energetice, după expirarea contractului dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul gazelor. Gazprom a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale și să livreze gaze prin rute alternative, solicitând achitarea unei pretinse datorii de 709 milioane de dolari. Auditul internațional a stabilit însă că datoria reală este de aproximativ 9 milioane de dolari, sumă nerecunoscută de Moscova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu