Alexandr Stoianoglo, perdantul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din toamna acestui an, va participa la alegerile parlamentare de anul viitor. Acesta vrea să inițieze în acest sens un dialog larg între partidele de opoziție, astfel încât să formeze o majoritate. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui interviu publicat în presa online, iar expertul politic, Valeriu Pașa, avertizează că aceste acțiuni ar face parte din planul Kremlinului privind preluarea puterii de la Chișinău.
La peste o lună de la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, a oferit un interviu în care a anunțat că liderul PSRM, Igor Dodon, i-a propus să se alăture Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare de anul viitor, și că a primit oferte de a prelua șefia altor formațiuni imediat după alegerile prezidențiale, dar a precizat că nu crede „că aceasta este calea care va duce poporul moldovenesc spre victoria meritată.
,,Cu tot respectul pentru acești politicieni. Repet, lupta nu trebuie să se dea pentru niște locuri în parlament, ci pentru o nouă majoritate parlamentară. O asemenea majoritate, care să poată schimba viața oamenilor din țară. O majoritate care să poată guverna competent statul, să unească societatea cu noi obiective clare, realizabile și verificabile”.
Perdantul scrutinului prezidențial evidențiază că ,,anume din această cauză” consideră că are dreptul să inițieze un dialog larg și public între partidele de opoziție.
,,Iar prin dialog înțelegem nu simple discuții, dar un schimb de opinii principial, care să ofere răspunsuri concrete la cele mai importante întrebări. Consilii cu alegători, congrese ale alegătorilor – de asta are nevoie țara care s-a pomenit într-o criză fără sfârșit. Aceasta este cu adevărat ultima noastră șansă de a supraviețui și a ne dezvolta. Și le voi fi recunoscător tuturor celor care vor răspunde deja acum la această inițiativă. Inclusiv în rândul politicienilor”, a punctat Alexandr Stoianoglo.
Între timp, reprezentanții unor partide, precum liderul PDCM, Ion Chicu, spune că va accepta propunerea lui Alexandr Stoianoglo.
,,Eu voi fi bucuros să mă întâlnesc cu domnul Stoianoglo, să discutăm diferite subiecte. Evident, obiectivele discuției pot fi diferite: formularea pentru a crea o majoritatea este un obiectiv major. Trebuie să muncim mult, să ne gândim cu participăm la alegeri, astfek încât să câștigăm încrederea alegătorilor”.
Unii socialiști, printre care Adrian Albu, susțin că vor analiza propunerea FOSTULUI procuror general.
,,La această întrebare, desigur, va da răspuns după ce conducerea partidului se va întruni și vor decide asupra acestui fapt, noi considerăm faptul că domnul Stoianoglo a revenit în politică și a venit cu un mesaj destul de bun, de consolidare”.
Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a refuzat să ofere un răspuns.
,,-În cadrul unui interviu, domnul Alexandr Stoianoglo, a spus că o să inițieze… Eu nu-l comentez pe Alexandr Stoianoglo”.
Iar președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, parte a Blocul Împreună, a venit cu un răspuns categoric.
,,Poziția mea personală ca președinte al Partidului Schimbării este că, eu personal, nu voi da curs acestei invitații, dar ca să vă dau un răspuns în numele blocului, trebuie să se discute la bloc, nu-l pot da așa neconsultat”.
Între timp, președintele Comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, afirmă că Alexandr Stoianoglo nu acționează de unul singur.
,,Nu m-aș apuca să spun că este unica strategie a Kremlinului, dar cu siguranță Kremlinul va încerca să împânzească zona politică de centru, centru-stânga cu pionii săi. Domnul Stoianoglo a manifestat în campania electorală prezidențială și la referendum mult loialitate față de Kremlin, așa că de ce nu ar putea fi și el miza lor”.
Valeriu Pașa pune la îndoială faptul că răspunsurile îi aparțin fostului procuror general.
,,Însăși limbajul, stilistica, structura frazelor nu este tipică domnului Stoianoglo. L-am văzut în campania electorală, luări de cuvânt, domnul Stoianoglo este o persoană publică, de zeci de ani, deja este suficient încât să-ți faci o închipuire”.
Alexandr Stoianoglo are cetățenie română, dar a refuzat să voteze la referendumul republican constituțional din data de 20 octombrie, prin care a fost consfințit parcursul european al Republicii Moldova. Acesta figurează în mai multe cauze penale și l-ar fi eliberat din pușcărie pe oligarhul fugar Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de detenție pentru frauda bancară, în timp ce era la șefia Procuraturii Generale. În al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, Alexandr Stoianoglo a obținut 750.430 de voturi, ceea ce reprezintă 44,65% și cu peste zece procente mai puține față de învingătoarea Maia Sandu. În timpul campaniei electorale, el a fost acuzat că a fost sprijinit de Moscova, acuzații pe care le-a negat.
Lasă un comentariu