NOUTĂȚI

Ajung la medic cu alergii și acutizarea bolilor respiratorii cronice s-a dublat din cauza pufului de plop

Compus de Redacția STAR

Curăță aerul poluat, emană mai mult oxigen și are o perioadă de creștere foarte rapidă, comparativ cu alți arbori, dar în același timp creează probleme mari multor persoane. Vorbim despre plopi, care în această perioadă au invadat curțile și străzile capitalei cu puf, iar cele mai afectate sunt persoanele alergice și cele cu astm bronșic. Medicii explică faptul că puful plopilor nu este un factor alergen în sine, ci doar un iritant. Factorii care cauzează apariția alergiilor sunt, de fapt, polenul, praful și numeroasele bacterii din aer, transmise prin intermediul pufului.

De trei ani, pentru Natalia Belenscaia din Chișinău, perioada de înflorire a arborilor este un adevărat calvar. Femeia povestește că, din cauza pufului de plopi, ochii i se irită sever și este nevoită să urmeze un tratament pentru a face față simptomelor alergice.

,,Mă mănâncă foarte tare ochii și lăcrimează tratament primesc, pe an se duc banii pe tratament, acum să cumperi un medicament costă 400-300-200 și ceva de lei. Mă protejez că mai umblu cu ochelari, uneori stau doar în casă nu ies când e puful dar ce să facem~.

Această femeie spune că, din cauza pufului de plop, suferă de alergie cronică.

,,Încep să am mâncărimi în urechi, în ochi și apare o inflamație la gât. – Cum vă protejați? Administrez pastile”.

,, – Mă supără la ochi dar așa pentru sănătate pentru mine nu. -Lăcrimează ochii? – Lăcrimează. Când se începe perioada pufului dar în rest nu mă deranjează nimic”.

,,E frumos e semn de primăvară, nu ne deranjează, Slava Domnului. – Nu aveți alergii? Nu“. 0.17”.

Mulți oameni consideră că puful alb provoacă alergii, de fapt, nu acesta este alergenul, ci particulele de polen din aer provenite de la arbori precum mesteacănul, arinul, stejarul sau frasinul, care se așează pe puf. Primele simptome ale unei alergii la polen sunt, de obicei, strănutul frecvent, mâncărimea nasului și a ochilor, secrețiile nazale apoase și ochii roșii sau umezi. Dacă aceste simptome persistă mai mult de 1–2 săptămâni și reapar în același sezon în fiecare an sau se agravează în aer liber, este foarte probabil să fie vorba despre o alergie la polen, nu de o simplă răceală, afirmă medicii alergologi.

,,Simptomele sunt nemijlocit atunci când este contactul direct al mucoasei nazale cu puful de asta este și un factor iritant de aceasta nu putem administra un tratament de prevenție putem doar prin metode fizice să prevenim. Atunci când mergem în zonele unde e mult puf acumulat să purtăm o mască de protecție, iar imediat ce ajungem acasă să dezbrăcăm hainele, să spălăm fața, clătim nasul ochii”, a spus aergologul și imunologul, Zinaida Griciniuc.

Numărul persoanelor care ajung la instituțiile medicale în această perioadă s-a dublat, iar cele mai vulnerabile sunt persoanele cu astm bronșic și copiii cu vârsta de până la 5 ani, afirmă specialiștii.

,,Dacă vorbim de Spitalul Republican într-adevăr se observă această sezonalitate, dacă iarna avem pacienți mai mulți cu reacții alimentare, vara aceasta este sezonul astmului bronșic, oamenii vin cu exacerbare nu fac față acestui val de polen și alți iritanți”, a spus aergologul și imunologul, Elena Bahova.

I-am întrebat pe responsabilii de la Spații Verzi dacă întreprind măsuri pentru a diminua impactul pufului de plopi asupra locuitorilor capitalei. Purtătorul de cuvânt al întreprinderii municipale, Victor Nichituș, ne-a spus că plopii au fost plantați acum aproximativ 40 de ani, cu scopul de a atrage noxele urbane. În municipiul Chișinău, plopii se defrișează în caz de accidentare sau deteriorare. Anul trecut, au fost defrișați aproximativ 500 de plopi.

,,Nu putem să eradicăm totalmente prin defrișare plopii din municipiul Chișinău. Ar fi un act de vandalism la spațul verde din mun. Chișinău, dar considerăm că plopul este plămânul orașului care extrage noxele din spațul urban. Noi vom înainta propuneri administraților municipale pentru a efectua lucrări ce țin de profilaxia de reducere a acestui puf”.

Potrivit Întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, în Chișinău sunt peste șase mii de plopi.

Despre autor

Redacția STAR