NOUTĂȚI

Admiterea la liceele din Republica Moldova este în toi. Cererile de înmatriculare pot fi depuse până în 23 iulie

Compus de Redacția STAR

Peste cinci mii de locuri la liceele din țară au fost puse la bătaie. Sunt cu 114 mai multe față de anul trecut. Tradițional, în unele instituții de învățământ, concursul este unul complicat. Sunt depuse multe cereri, iar majoritatea elevilor au note mari. La polul opus sunt licee din sate sau orașele mici, unde cererile de înmatriculare sunt mult mai puține și nu se pot forma două clase de-a X-a, una cu profil umanist și alta, cu profil real. Pentru aceste instituții, Ministerul Educației a introdus în acest an un profil combinat.


De mai mulți ani, majoritatea liceelor din capitală optează pentru admiterea online, prin platforma escoala.chisinau.md

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” este unul dintre cele mai cotate din Chișinău. Anul trecut, cinci elevi au concurat pentru un loc în această instituție de învățământ. Așa că în acest an, administrația a anunțat un test de admitere. Pe lângă o medie bună la examenele de absolvire a gimnaziului, elevii trebuie să cunoască și două limbi străine: limba engleză și limba franceză sau germană.

Directorul adjunct al instituției, Tatiana Pîslari ne-a spus că prin prisma testului suplimentar de admitere, pot alege cei mai buni candidați.

,,Testul suplimentar poate crește motivația candidaților să se pregătească mai bine pentru admitere, contribuind la crearea unui cadru mai competitiv, în plus, permite instituției să selecteze cei mai buni candidați, nu doar cei cu cele mai bune note. Poate oferi o imagine mai completă asupra potențialului elevului. Nu toți candidații au aceleași condiții în ceea ce privește resursele educaționale. Un test suplimentar poate reduce avantajele unui candidat care a avut acces la cursuri suplimentare sau la medii mai bune doar din cauza unor condiții externe”.

Alte instituții au renunțat la proba de admitere. Printre ele și Liceul Teoretic Republican „Aristotel”. Directorul instituției, Pavel Cerbușcă ne-a spus că a insistat în schimb ca elevii să depună fizic dosarul.

,,Vrem fizic, pentru că vrem, în primul rând, să discutăm cu copiii despre interesele lui, despre posibilitățile lor de a învăța, ca dorește cu adevărat în liceu să-și facă studiile, și în cazul dat, noi îl orientăm pe copil, ca pe parcursul acestui timp cat a rămas până în septembrie, să îmbunătățească, dacă e vorba de limba română, și observăm ca sunt niște gafe, sau istoria românilor sau matematica sau alte discipline școlare”.

La Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, 120 de elevi de gimnaziu vor fi înmatriculați în patru clase. Conform tradiției instituției, două clase vor avea profil umanist, iar celelalte două profil real. Deși interesul pentru științele exacte este mai mare, repartizarea rămâne echilibrată, spune directorul instituției.

,,Nota minimă de admitere este 8. Dar rezultatele sunt foarte bune și sigur, din ceea ce vedem acum, potențialul este foarte bun, practic, de la 9 în sus vor putea fi admiși, însă, acesta este doar un punct de reper, pentru că noi avem în vedere și faptul că și nota contează, dar contează foarte mult posibilitățile reale”, a spus directorul instituției, Pavel Cerbușcă.

Elevii au așteptări mari pentru anii de liceu și se gândesc cu atenție la viitorul pe care și-l doresc.

,,Nu sunt din Chișinău, sunt din Anenii Noi. Nivelul de educație, aștept ca voi avea un nivel mai mare la matematica și la fizică”.

,,Profesorii o să pună punctul pe obiectele în care eu sunt puternică. Dacă o sa mă implic în departamente, cluburi o să am diferite certificate care o să mă ajute să fiu acceptată la universitățile pe care mi le doresc”.

,,Real. Îmi plac mai mult științele exacte. Sunt mai ușor de înțeles, mai competitive”.

La polul opus sunt liceele din localitățile mici, unde ajung prea puține cereri de înmatriculare. Pentru aceste instituții, Ministerul Educației a introdus un nou profil combinat. Astfel, în 38 de licee nu vor mai fi clase de profil umanist sau real. Elevii vor studia atât materii exacte, cât și umaniste.

,,Practic, fiecare al doilea liceu din Republica Moldova oferă doar o clasă. Întotdeauna aceste clase erau la profilul umanist, fapt care afecta posibilitatea pentru un număr semnificativ de elevi să-și urmeze pasiunea în aceste domenii și ulterior le îngreuna accederea la o specialitate tehnică în cadrul universităților”, a spus Dan Perciun.

În acest an, învățământul liceal oferă peste 13.000 de locuri în 309 instituții din țară. Cererile de înmatriculare vor fi recepționate până în 23 iulie. Pe 27 iulie vor fi anunțate rezultatele, elevii având la dispoziție trei zile pentru a prezenta documentele privind opțiunea finală. Locurile rămase libere vor fi scoase, din nou, la concurs, în perioada 4 – 7 august.

Despre autor

Redacția STAR