Acordul istoric bilateral de Securitate Socială dintre Republica Moldova şi Italia, anunţat acum o zi de preşedinta ţării, Maia Sandu, a fost semnat joi la Roma de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu şi omologul său italian, ministra Marina Elvira Calderone. Astfel, moldovenii care au acumulat un total de 15 ani de stagiu, în ambele ţări, pot deja solicita pensie. Mai mult, moldovenii pot accesa pensii de dizabilitate și alte garanții sociale conform unui proces simplificat.
Cetățenii moldoveni care au lucrat sau lucrează în Italia și solicită pensie italiană vor putea include în stagiu și perioadele de muncă din Republica Moldova. Astfel, acordul vine cu o schimbare esențială iar angajații nu mai sunt nevoiţi să îndeplinească perioadele minime de contribuție separat în fiecare țară. Acordul prevede şi beneficii pentru moldovenii care au lucrat în Italia însă au revenit în țară, astfel ei vor putea beneficia de pensie care va include și anii în care au muncit în Italia.
Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a declarat după semnarea acordului că este un document istoric.
„Sunt onorat să semnez astăzi la Roma acest acord bilateral de securitate socială. Este un acord istoric, care va consolida protecția socială a cetățenilor noștri din Italia. Le sunt recunoscător partenerilor noștri de încredere și bunilor noștri prieteni italieni pentru contribuția lor crucială la o mai bună securitate socială pentru diaspora noastră’’, a menționat Alexei Buzu.
Semnarea acordului vine ca rezultat al unui act semnat dintre, președinta Maia Sandu, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, în iunie 2021, privind cooperarea în domeniul securității sociale. Conform documentului, fiecare stat calculează și achită pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal.
În ultimii 20 de ani, Italia a ratificat doar trei acorduri bilaterale de securitate socială. Printre acestea se numără și Acordul cu Republica Moldova. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 200 de mii de cetățeni moldoveni lucrează în Italia.
Lasă un comentariu