NOUTĂȚI

Abhazia se află în beznă de trei zile, după ce activitatea hidrocentralei „Ingur” a fost oprită, iar Rusia a întrerupt finanțarea

Compus de Redacția STAR

Întreaga populație a republicii autoproclamate Abhazia a rămas practic din 11 decembrie fără electricitate, după ce a fost sistată activitatea hidrocentralei „Ingur” din cauza „fluxului insuficient de apă în râu ” și „nivelul critic al apei în rezervor”. Situația s-a agravat și mai mult după ce, pe 6 decembrie, Kremlinul a întrerupt aproape toate proiectele de finanțare a Abhaziei, din care proveneau o mare parte din banii necesari pentru plata energiei electrice importate prin liniile electrice din Rusia.

„Practic, timp de o zi sau două, va fi suspendat fluxul de energie electrică plătit din Federația Rusă. Capacitățile proprii de producție ale centralei hidroenergetice Ingur, în condițiile actuale, permit furnizarea de energie electrică timp de 4 – 6 ore’’, a spus Badra Gunba, președintele interimar al Abhaziei.

Kremlinul a stopat finanțarea Abhaziei după ce la începutul lunii decembrie, după proteste masive, parlamentul Abhaziei a refuzat să ratifice în prima lectură proiectul acordului de investiții cu Federația Rusă, care prevedea facilități și măsuri de sprijin pentru investitorii ruși. Opoziția abhază a declarat atunci că acordul va permite de facto Rusiei să cumpere proprietățile și pământurile Abhaziei.

Pentru a sprijini sectorul energetic, autoritățile abhaze sunt nevoite să redirecționeze sume destinate inițial sectorului bugetar.

„În acest an, până în prezent, doar din bugetul republican au fost alocate 700 de milioane de ruble pentru sprijinirea sectorului energetic, dintre care 200 de milioane erau la începutul anului acordate sub formă de ajutor țintit din fondurile Federației Ruse”, a spus Vladimir Delba, ministrul finanțelor din Abhazia.

Din cauza problemelor cu energia electrică, cursurile în școli și grădinițe au fost suspendate timp de o săptămână. Сonform programului de deconectări, oamenii au acces la electricitatea de două ori pe zi, a câte oră și 20 de minute, iar noaptea, între orele 21:00 și 07:00 ora locală, energia electrică este disponibilă fără întreruperi.

Abhazia, situată în nord-vestul Georgiei, a fost anterior o destinație de vacanță pentru elitele sovietice. Regiunea, sprijinită de trupele ruse, a purtat un război de secesiune cu Georgia în 1992-1993, proclamându-și unilateral independența în 1999. După războiul ruso-georgian din 2008, Moscova a recunoscut Abhazia la pachet cu Osetia ca state independent, însă Georgia continuă să le considere regiuni „ocupate” de Rusia. Regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud sunt recunoscute drept state independente doar de 5 țări membre ale ONU și împreună cu Nagorno-Karabah sunt singurele care recunosc independența regiunii Transnistrene. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu