NOUTĂȚI

A doua majorare a ratei dobânzilor din 2025 va frâna și mai mult creșterea economică

Compus de Redacția STAR

A doua majorare a ratei dobânzilor din 2025 va frâna și mai mult creșterea economică, însă este o măsură necesară pentru a ține sub control inflația, afirmă experții economici. Deși ultima creștere a fost una relativ mică, de aproximativ 0,9 puncte procentuale, aceasta va avea un impact atât asupra mediului de afaceri, cât și a cetățenilor. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, rata inflației a ajuns la 6,97%. Majorarea ratei de bază și, implicit, scumpirea creditelor ar trebui să frâneze această creștere. Mulți chișinăuieni spun însă că oricum evită împrumuturile.

,,Pentru salariu de astăzi a oamenilor, 8-9 e mare, este mare procentajul. În Statele Unite iată la mine verișor, pentru casa cu 2 etaje, 6 cameri, el plătește 2%”.

,,-Ce dobândă la credit este în Europa? – 3,39%. -La noi este de la 7%. -Dacă în Europa ar fi 7%, nimeni nu ar mai plăti creditele, ar fi nerealist de scump”.

,,Dacă creditele-s mari nu prea este convenabil, pentru că în primul rând cresc prețurile la producție, deci, totul depinde de salariu pe care le ai, pensie și așa mai departe. Deci eu cred că nu e un lucru binevenit”.

Majorarea ratei de bază este o decizie necesară pentru a menține inflația sub control, susține expertul Oleg Tofilat.

,,Una din sarcinele de baza a băncii naționale este menținerea inflației într-un coridor prestabilit, respectiv Banca națională își face treaba. MUSCA Pentru moment e clar că apar niște costuri mai puțin plăcute pentru antreprenori și pentru consumatori dar este măsura necesară de intreprins pentru a contracara inflația și a menține interesul în sectorul bancar”, a spus expertul economic, Oleg Tofilat.

Totuși, măsurile luate de BNM trebuie să fie aplicate cu precauție, având în vedere situația dificilă din unele sectoare economice, spun specialiștii.

,,Creșterea costului creditului va avea efecte imediate asupra economiei reale. Pe de o parte aceasta decizie urmărește să tempereze creșeterea prețurilor, limitând accesul la finanțarea și reducând cererea agregată. Pe de altă parte efectele sale restrictive asupra activității economice devin evidente, într-un moment în care economia Republicii Moldova traversează o perioadă dificilă marcată de evoluție a PIB-ului în trimestrul 4 anul 2024 de doar 0,6% și totodată avem scăderi în sectoare esențiale precum industrie și exporturile”, a spus expertul economic, Marin Gospodarenco.

Miercuri, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază cu 0,9 puncte procentuale, de la 5,6% la 6,5%, ceea ce înseamnă și creșterea ratei dobânzilor la creditele pentru consumatori.BNM a precizat că măsură era necesară pentru a ține sub control inflația, care a continuat să crească. Ultima dată, BNM a majorat deja rata de bază în data de 10 ianuarie, de la 3,6% la 5,6%.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu