NOUTĂȚI

Un tânăr din Edineț ar fi murit în Ucraina. A fost convins de mama lui să devină mercenar în armata rusă

Compus de Redacția STAR

După ce l-a abandonat la doar trei luni de la naștere și a plecat în Rusia, și-a amintit de existența fiului ei abia la majorat și l-a trimis să lupte în Ucraina de parta armatei ruse, pentru a putea să-și procure o garsonieră. Este vorba despre Oxana Nicuță, o femeie originară din satul Zăbriceni, raionul Edineț și stabilită în regiunea Moscovei.

Ea a recunoscut pentru jurnaliștii de la Nordnews.md că fiul ei, Valentin Nicuță, a luptat în Donețk și Lugansk, de partea forțelor ocupaționale rusești și că a fost anunțată că el a dispărut pe front. Rudele tânărului susțin că băiatul de 19 ani a plecat la Moscova la invitația mamei sale, care l-a convins să semneze un contract cu armata rusă, pentru a primi lunar 200 de mii de ruble, echivalentul a 40 de mii de lei.

,,- Cu ce acte el a mers, el avea cetățenie rusă? -Cetățenia și livretul militar se fac în zece zile. În Donețk, în Lugansk, el a luptat pentru Rusia, pentru Putin. În prezent, eu dețin un certificat care atestă că fiul meu a dispărut”.

La doar 14 ani, Valentin a rămas orfan a doua oară, după ce a decedat bunica sa care l-a crescut și i-a purtat grijă, după ce mama lui biologică l-a abandonat și a emigrat în Federația Rusă.

,,Băiatul rămăsese în grija nimănui, pentru că mama deloc nu se interesa de educația sa și în genere cum crește copilul, cu ce se alimentează”, a spus Angelica Botnariuc, directoarea Liceului „Valeriu Topală” din Zăbriceni.

Adolescentul a ajuns atunci în grija profesorului său Mihai Ceban, care i-a devenit tutore.

,,Despre decesul lui am aflat în luna iunie anului curent 2024 de la maica sa, m-a sunat și mi-a anunțat vestea tragică. El a fost înrolat în armata rusă, după semnarea unui contract și a plecat pe front, sunt și poze cu el”.

Valentin Nicuță ar fi trimis la războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în ianuarie 2024, iar în aprilie ar fi fost rănit la umăr. După ce s-a tratat câteva săptămâni într-un spital, el ar fi revenit pe front, susțin rudele mercenarului moldovean.

După ce a aflat despre dispariția fiului său pe front, mama lui Valentin a solicitat de la rude acte din Republica Moldova pentru a demonstra legătura de rudenie cu acesta. Contactată repetat de Nordnews, femeia și-a schimbat retorica, declarând că Valentin este în viață și se află în Germania.

,,- Ce contează pentru cine el a luptat? Ce vreți de la acest copil? Acolo sunt mulți moldoveni cu pașapoarte moldovenești, care au primit cetățenie. De ce v-ați legat anume de copilul meu? El e viu, atât! -Ați declarat colegilor noștri că el a dispărut. – Deja nu mai știu ce să vă mai zic. M-am săturat!”

Femeia a recurs și la amenințări la adresa jurnaliștilor.

,,Eu, prin intermediul lui Putin, prin FSB, vă voi ataca în judecată. Copilul meu nu mai e cetățean al Republicii Moldova. El a primit pașaportul Federației Ruse, lăsați-l în pace!”

Potrivit datelor prezentate de armata ucraineană, în războiul de ocupație inițiat de Rusia în 2022 au decedat peste 600 de mii de soldați ruși.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu