LIFESTYLE

Diamant uriaș de 2.492 de carate, considerat al doilea ca mărime din lume, dezgropat în Botswana

Compus de Carolina Digori

Un diamant brut masiv de 2.492 de carate, despre care se crede că este al doilea cel mai mare găsit vreodată, a fost dezgropat în Botswana, potrivit unei companii miniere. Se crede că uriașa piatră este cea mai mare găsită de când diamantul Cullinan de 3.106 de carate a fost descoperit în Africa de Sud în 1905. Compania minieră canadiană Lucara Diamond Corp a anunțat joi că bijuteria a fost găsită intactă în mina sa din Karowe.

Numind-o o descoperire „remarcabilă”, compania celebrând-o drept „unul dintre cele mai mari diamante brute descoperite vreodată”., scrie CNN.

A fost detectat, dezgropat și recuperat datorită tehnologiei de transmisie cu raze X (XRT) Mega Diamond Recovery (MDR) a companiei, care este concepută pentru a „identifica și păstra diamantele mari, de mare valoare”, a spus compania într-un comunicat de presă.

William Lamb, președintele și CEO-ul Lucara, a declarat în comunicat: „Suntem încântați de recuperarea acestui diamant extraordinar de 2.492 de carate”.

Diamantul albastru, record, ar putea aduce 48 de milioane de dolari la licitație.
Diamantele brute sunt de obicei clasificate ca fiind de calitate a unei pietre prețioase, aproape de pietre prețioase sau de calitate industrială, în funcție de culoarea, claritatea, dimensiunea și forma lor.

Înainte de cel mai recent anunț, se credea că a doua cea mai mare descoperire este Lesedi La Rona, o piatră de 1.109 de carate găsită și de Lucara la mina Karowe în 2015. Diamantul a fost vândut bijutierului de lux Graff pentru 53 de milioane de dolari doi ani mai târziu.

Lucara’s a spus că compania a găsit șase dintre primele zece diamante descoperite vreodată.

Piatra va fi evaluată corespunzător în următoarele săptămâni, a adăugat viziunea.

Diamantul urmează să fie prezentat președintelui Botswana, Mokgweetsi Masisi,potrivit Reuters.

Luna trecută, Botswana, cel mai mare producător de diamante din lume ca valoare, a propus o lege prin care să solicite ca, odată ce li se acordă licențe, companiile miniere să vândă un pachet de 24% din mine investitorilor locali, cu excepția cazului în care guvernul își exercită opțiunea de a achiziționa participația, potrivit către Reuters.

Diamantul Cullinan de 3.106 de carate a fost găsit în 1905 la mina Premier din Transvaal, acum Africa de Sud. Ulterior a fost tăiată în pietre mai mici, dintre care unele fac parte din bijuteriile coroanei familiei regale britanice.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu