Peste 100 de opere de artă din colecții publice și private de prestigiu din România, pot fi admirate în premieră la Muzeul Național de Istorie din Chișinău. Este vorba despre expoziția „Istoria României în 100 de portrete”, care ilustrează personalități marcante precum Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu sau Ion Creangă.
Una dintre cele mai valoroase piese din colecției este portretul lui Ștefan cel Mare, susține directorul adjuct Muzeului Național de Artă al României.
„Este prima reprezentare a lui Ștefan cel Mare într-un mod foarte apropiat de ceea ce spun sursele istorice. Ștefan cel Mare îngenunchiat, purtând această Hlamidă oferă dar Maicii Domnului. Această operă rămâne principala reprezentare a lui Ștefan cel Mare în istoria plastică românească.”
Pentru realizarea portretelor domnitorilor, artiștii au folosit ca sursă de inspirație vechile imagini din bisericile medievale.
„Neagoe Basarab care ține în mâini titioria lui, acea faimoasă de la curtea de Argeș din Țara Românească. Apoi îl avem pe Mircea cel Bâtrân, așa cum a fost el surprins purtând acele veșminte în care este reprezentat în fresca de la Mănăstirea Cozia, ctitoria sa.”
Expoziția include și obiecte ale familiei regale a României,precum mantia Reginei Maria, și redingota de ofițer de marină cu însemne de admiral care i-au aparținut Regelui Ferdinand întâi.
Vizitatorii spun că expoziția i-a făcut curioși să cunoască mai multe despre istoria României.
„Aparent pare să fie ceva nou pentru mine. Nu am mai fost prezent la astfel de expoziții.”
„Ne completează golurile pe care istoriografia sovietică ne-a lăsat în paragină. Trebuie la fiecare obiect să venim cu copii și nepoții și să le povestim de ceea ce am auzit, ceea ce știm ce ce ne-au spus strămoșii ”
Colecția nu a fost trecută cu vederea de turiști.
,, -Cred că este foarte interesant să văd acele fețe, acele nume pe care le-am auzit foarte des, precum Ștefan cel Mare, Ion Creangă. Am auzit toate aceste nume. -Unde le-ați auzit? – Deci, sunt străzi cu aceste nume, școli cu aceste nume, uneori pot fi auzite la lecțiile de istorie.”
Operele de artă au ajuns pe malul stâng al Prutului cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României și Ministerului român de Externe.
„Imagini și obiecte de artă și portrete care ne aduc aminte de trecut dar și de tinerețea și copilăria noastră. Este o îmbinare între cultură și istorie, două dintre elementele cheie care stau la baza relației dintre Republica Moldova”, a spus Adrian Dupu, secretarul de Stat, departamentul pentru Relații cu Republica Moldova.
,,Până la urmă e vorba despre 100 de personalități care au marcat istoria României de-a lungul timpului și mă bucur foarte mult să aducem această expoziție care anterior a fost prezentă la Muzeul Național de Istorie de la București”, a spus Cristina-Leon Țurcanu, ambasadorul României.
Expoziția este deschisă până în 15 septembrie 2024
Lasă un comentariu