NOUTĂȚI

Fumatului țigărilor obișnuite și al celor electronice, ar putea fi interzis în mai multe locuri publice

Compus de Redacția STAR

Fumatul țigărilor electronice, utilizarea dispozitivelor pentru încălzirea tutunului și a narghilelelor ar putea fi interzisă în mai multe spații publice din Moldova. Guvernul a aprobat modificările la Legea privind controlul tutunului. În același timp, Ministerul Sănătăți a renunțat la restricțiile privind fumatul pe terasele restaurantelor, a cinematografelor și a benzinăriilor. Asta după ce reprezentanții industriei HoReCa au reclamat că aceste interdicții le vor afecta activitatea economică, iar Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării s-a opus acestor interdicții, argumentând că „vizitarea unui loc special amenajat sau delimitat pentru fumat presupune că persoana adultă a acceptat în mod tacit fumatul”.

,,Sănătatea, în special a copiilor și reducerea factorilor de risc în rândul populației sânt prioritare pentru sistemul medical din Republica Moldova, deoarece ne dorim să avem generații sănătoase și puternice. În contextul celor expuse mai sus, rog susținerea proiectului”.

VPotrivit proiectului de lege avizat pozitiv de Guvern, fumatul țigărilor tradiționale, dar și a celor electronice, precum și utilizarea dispozitivelor pentru încălzirea tutunului și a narghilelelor ar urma să fie interzise și în parcurile de distracții, în zonele de odihnă și agrement, în parcurile acvatice, în preajma piscinelor.

De asemenea, interdicțiile vizează și scările și alte zone de uz comun din blocurile de locuit. Nu se va putea fuma nici în raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid și de la instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și pentru locurile de muncă.

,,Foarte bună opinia. Nu trebuie să fumeze în locurile publice. Oamenii pot să fumeze afară, eu înțeleg că le-ar plăcea poate locuri speciale, dar nu tot timp e posibil”.

,,-Pot să interzică, eu nu sunt împotrivă. -Dumneavostră personal, în calitate de fumător, nu sunteți împotrivă? Considerați că e corect să se interzică? -Nu cred că e corect, dar trebuie să ne conformăm. Dar cum considerați că ar fi corect? -Nu știu, greu de răspuns”.

,,Eu cred că țigările electronice când se fumează undeva la o stație, așa în public, nu-s chiar atât de periculoase, se afecteză lumea, de atât că ele au diferite gusturi și ei au un miros plăcut, o țigară simplă e mai neplăcută pentru cineva”.

Anterior, mai mulți medici și ministrul Sănătății au combătut informația eronată privind faptul că țigările electronice ar fi mai puțin nocive decît produsele obișnuite de tutungerie. În ultimii ani, adolescenții din Republica Moldova folosesc tot mai des produse de tutun încălzit și țigări electronice.

Potrivit studiului național privind bolile netransmisibile, treizeci la sută dintre adulții din Moldova se declară fumători. În fiecare an, aproape șase mii de persoane din țara noastră mor din cauza consumului de tutun, ceea ce reprezintă 15% din totalul deceselor înregistrate. Fiecare al doilea fumător moare prematur, în medie cu 14 ani mai devreme.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu