NOUTĂȚI

Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor suferite de agricultori

Compus de Redacția STAR

Fermierii și Guvernul nu au ajuns la un numitor comun cu privire la soluționarea problemelor agricultorilor afectați de secetă. În cadrul unei întrevederi inițiate de premierul Dorin Recean, la care a participat și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, agricultorii au solicitat repetat instituirea stării de urgență în acest sector. Executivul are altă soluție: va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în Agricultură pentru compensarea pierderilor suportate. Fermierii spun că acești bani nu vor soluționa problema.

,,Deci Guvernul a venit cu soluție de 100 de mln de lei ca să înțelegeți, noi am subliniat faptul că aceasta soluție nu va avea nici un efect consistent de a opri executările, de a opri calcularea acelor penalități și majorări de întârziere. Instituiți mai întâi starea de urgență pentru a opri acest proces de executare la nivel de țară în general, soluțiile pe termen scurt’‘, a spus Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.

Fermierii susțin că pierderilor sunt cu mult peste cei 100 de milioane de lei. Cei din sudul țării nu exclud că vor ieși la proteste.

,,Cum s-ă împarți 100 de milioane la o țara întreagă, că numai pe raionul Cahul la prima grupă 134 milioane pagubă. E o bătaie de joc de banul public!”, a spus fermierul Serghei Ivanov.

,,Deci acțiuni următoare vor fi – proteste. Și de aceasta dată la proteste agricultorii nu vor veni doar ei, dar o să invită toată populația, care nu-i de acord cu acțiunile actulei guvernări”, a spus fermierul Dinu Todos.

De cealaltă parte, ministrul Agticulturii, Vladimir Bolea, afirmă că fermierii au posibilitatea legală de a declara individual o situație de forță majoră, ceea ce îi va scuti de penalitățile suplimentare pentru credite. Potrivit ministrului, statul nu poate interveni în relațiile comerciale dintre fermieri și bănci.

,,Intervențiile de orice gen din partea statului într-un mod atât de abuziv, în primul rând ele nu sunt posibile legal, de făcut sub nici o formă. Nu există nici un stat din Europa care ar fi intervenit atât de abuziv administrativ între relațiile comerciale al doi agenți economici, trei agenți sau oricare ar fi ele. Nu există cadrul juridic pentru astfel de acțiuni”.

Bolea a spus că, în curând, pentru a soluționa problema fermierilor, vor fi implicați și oamenii de știință, care, împreună cu agricultorii, vor studia modalitățile de a practica agricultura fără a înregistra pierderi.

,,Materialul semicer autohton, noile tipuri de tehnologii de prelucrarea solului și multe-multe alte lucruri despre toate aceste lucruri oamenii de știința din Republica Moldova începând cu săptămâna viitoare în raioanele din sud Republicii Moldova se vor începe consultări și informarea agricultorilor cu recomandări foarte clare despre tipurile de soiuri care pot fi folosite, când trebuiește semănat, ce trebuie semănat, cum trebuie semănat, ca să reducem din vulnerabilitatea agricultorii din Republica Moldova”.

Și unii agricultori prezenți la întrevedere susțin că una din soluții ar fi cultivarea altor tipuri și soiuri de plante, adaptate la actualele condiții climatice, cum ar fi cânepa tehnică.

,,E clar că pâine trebuie, noi avem nevoie de pâine, dar în cazul ista este mai real să ne ocupăm cu cea agricultură, care este eficientă, la ziua de azi cuvântul eficient să trebuie să stă pe primul loc”, a spus Ion Rață, președintele Asociației Cultivatorilor de Cânepă.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent au fost întocmite 2428 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu