NOUTĂȚI

Maia Sandu a îndemnat moldovenii stabiliți peste hotare să participe activ la alegerile din toamnă

Compus de Redacția STAR

Președinta Maia Sandu a îndemnat cetățenii moldoveni din diasporă să participe activ la alegerile prezidențiale și la referendumul din 20 octombrie, menționând că singurul plan al Moldovei este aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în cadrul Festivalului „Ne vedem acasă”, organizat în cadrul Zileleor Diasporei, care se desfășoară în perioada 14-23 august.

„Este un singur plan și acest plan este Republica Moldova în UE. Vreau să vă spun că cu sondajele doar nu se întocmește. E necesar ca toată lumea să meargă și să scrie pe buletin că-și dorește acest lucru , pentru că dacă o să ne gândim că arată bine în sondaje și n-o să ne facem timp 15 minute, o oră, în cazul d-voastră un pic mai mult, lucrurile n-o să se întâmple”

La festivalul „Ne Vedem Acasă” au participat aproximativ 600 de persoane, care au avut posibilitatea să viziteze standuri informative, cu detalii despre programele și oportunitățile disponibile pentru moldovenii stabiliți peste hotare, inclusiv accesul la servicii digitale. În același timp, participanții au putut achiziționa produse autentice, realizate de artizanii și producătorii din Republica Moldova.

Festivalul a culminat cu un concert susținut de Orchestra Națională de Tineret din Moldova, Cătălin Josan, Felicia Dunaf, Pasha Parfeni, dansatorii Ansamblului „Hecenii” și ai Ansamblului „Mocănașii”.

Oamenilor de afacere din diasporă le-a fost dedicată ziua de 18 august. Aceștia, împreună cu antreprenorii din Moldova, s-au întrunit la „Diaspora Business Forum”, unde au avut posibilitatea să discute despre pașii de inițiere a unei afaceri în Republica Moldova, să inițieze proiecte antreprenoriale locale și să analizeze oportunitate de a face investiții în capitalul și valorile mobiliare de stat. Prezent la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean a îndemnat oamenii de afaceri din diasporă să revină acasă.

„Cred ferm în într-o relație reciprocă, în beneficii reciproce pe care le putem noi cu toții produce, cei de acasă și cei din diasporă, oriunde v-ați afla.”

În cadrul „Zilei Ușilor Deschise”, tineri din diasporă au avut posibilitatea să viziteze instituțiile statului.

Zilele Diasporei au debutat pe 14 august cu startul taberei „Dor”, în cadrul căreia participă aproape 100 de copii din diasporă, care au ales să-și petreacă vacanța în Moldova. Timp de 10 zile, copii participă la activități creativ-educative de cunoaștere a culturii nationale.

Evenimentele sunt organizate de Biroul Relații cu Diaspora, sub egida Guvernului Republiciii Moldova și cu suportul partenerilor externi ai Republicii Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu