NOUTĂȚI

Mai multe cazuri de COVID 19. Specialiștii recomandă purtarea mășrilor de protecție în spațiile publice

Compus de Redacția STAR

Numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV2 crește de la o săpămână la alta. În Capitală, timp de o săptămână au fost înregistrate 453 de cazuri noi de Covid-19, în creștere cu 170 față de săptămâna precedentă. Pentru a face față valului de bolnavi, o secție a spitalului Municipal de Ftiziopneumologie a fost reprofilată.

,,Luând în considerație evoluția situației epidemiologice de ccreșteree de cazuri de coronavirus în scopul fortificării spitalelor spitalicești pacienților cu forme medii și grave a infecții covid s-a luat decizia ca în Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie 40 de paturi din cele existente să fie reprofilate în paturi infecțioase pentru spitalizarea bolnavilor din mun. Chișinău cu infecții grave și medii covid 19”, susține Marina Buga, șef adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală Socială.

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, Institutul de Medicină Urgentă a venit cu un apel în care recomandă cetățenilor să reia purtarea măștilor de protecție în locurile publice, dar și în instituțiile medicale. Iar medicii epidemiologi îndeamnă oamenii ca la primele semne de răceală să facă un test rapid la Covid-19.

,,Vă rugăm să purtați mască în locurile publice . Spălarea frecventă a mâinilor, cu apă și spăpun timp de 20 de secunde, iar în absenta apei și săpunului să utilizați un dezinfectant pe bază de alcool. Să se mențină distanța fizică de cel puțin 1-2 metri față de alte persoane în special în spațiile publice și aglomerate. Acoperițivă gura și nasul atunci când tușiți cu un șervețel sau cu brațul și aruncați servețelul imediat după utilizare”, susține Svetlana Sîrbu, medic la IMU.

Pentru a evita coplicațile apărute în timpul infectării, specialiștii recomandă în special persoanelor cu boli cronice să se vaccineze împotriva COVID-19.

,,Vaccinarea este recomandată grupurilor cu risc crescut, persoanelor vulnerabile care au fie 60 plus și care au anumite comorbidități, care ar putea să-i facă mai vulnerabili în contactul cu infecția de COVID-19. Astăzi în țară avem vaccin PFIREZ de tip nou. Vaccinul protejează în special împotriva tulpinilor A4 și B5, care sunt considerate îngrijorătoare de către OMS”, susține Veceaslav Guțu, director adjunct ANSP.

În Republica Moldova, în perioada 5-11 august, au fost înregistrate 1381 de cazuri de COVID-19.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu