NOUTĂȚI

Promo-LEX: ”Nu a existat nicio ședință de Parlament în care transparența decizională să nu fie afectată”

Compus de Redacția STAR

În graba de a vota proiecte, deputații se pare că au uitat, pe alocuri, de aspectul transparenței. Toate cele 20 de ședinte de Parlament din sesiunea de primăvară-vară s-au desfășurat cu încălcarea transparenței decizionale. Asta au constatat experții Promo-LEX, care au prezentat un raport.

,,În mare parte transparența decizițională a fost afectată prin nepublicarea actelor aferente proiectelor de acte normative cu suficient timp înainte de ședința plenară. Nu era publicat avizul Direcției genaral juridice, avizul Guvernului, avizul autorităților publice, rapoartele avizelor comisiilor parlamentare. Sau prin nerespectarea termenului, care trebuie alocat părților intesesate pentru ca acestea să se expună asupra proiectelor de legi”, a spus Mihaela Duca, expertă PROMO-LEX.

Experții mai spun că multe proiecte de legi au fost votate pe bandă rulantă.

,,Noi am văzut că la opt ședințe din cele 20 care au avut loc pe parcursul acestei sesiuni de primăvară, acest rulaj a depășit 100%. Asta înseamnă că pe ordinea de zi, înainte de ședințele plenare se puneau proiecte de acte normative care depășeau numărul proiectelor de acte normative care erau stabilite inițial pe ordinea de zi”.

În cadrul sesiunii parlamentare de primăvară vară au fost efectuare 20 de ședințe plenare, cu o durată de 160 de ore, deputații au adoptat 230 de acte normative. 158 dintre ele au fost legi, iar 72 – hotărâri.

Potrivit datelor statistice, 19 legi au fost adoptate cu scopul armonizării legislației naționale cu legislația Uniunii Europene. Tot în acestă perioadă în cadrul sesiunii ordinare de primăvară, Parlamentul a adoptat două coduri. Este vorba despre Codul funciar și Codul silvic, iar 150 de proiecte de acte normative au fost aprobate de deputați în prima lectură.

Unii locuitori ai Capitalei sunt mulțumiți de activitatea parlamentarilor, în timp ce alții îi critică.

,,Dar ei au lucrat? Deloc nu au lucrat, ce au făcut ei?”

,,Din punctul meu de vedere eu cred că ei s-au descurcat bine. Am avut foarte multe noi legi implementate, care țin legătura și cu diaspora. Asta este foarte important că încercăm să-i atragem pe ai noștri acasă. Cred că totuși mai sunt puncte unde trebuie să lucrăm, dar au fost bravo’ – În ce domenii mai avem de lucrat? Cred că în domeniul justiției”.

,,I-am exclus din viața mea. Deloc nu mă interesează”.

Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie. Totodată, aleșii poporului se mai pot întruni în sesiune extraordinară sau specială la cererea președintelui țării, a președintelui Parlamentului sau la cererea a o treime din deputați.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu