La admiterea din acest an în universități a fost un număr record de tineri care vor să rămână acasă pentru a-și continua studiile, iar aceasta demonstrează eficiența investițiilor guvernamentale, în valoaare de jumătate de miliard de lei, în instituțiile de învățământ superior din Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării în cadrul evenimentului „Tinerii Europei Fest”, organizat în ajunul Zilei Tineretului. Pe de altă parte, expertul economic Veaceslav Ioniță atrage atenția autorităților că, după absolvirea studiilor, tinerii din Moldova întâmpină dificultăți privind angajarea în câmpul muncii.
,,Vreau să vă spun că avem una dintre cele mai buni admiteri la universitățile de la noi din țară în acest an. Investițiile pe care le-a făcut guvernul în universități peste 500 de mln de lei se văd. Și mă bucur că conving cât mai mulți tineri se dea o șansă universităților noastre să aleagă educația de calitate aici acasă și aista este îndemnul meu și pentru voi. Dar poate cel mai cel mai important pe care îl putem facem noi toți, încă odată îi s-avem încredere că Moldova poate”.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a remarcat că, deși numărul studenților nu scade, populația țării este în scădere. Făcând trimitere la datele furnizate de Biroul Național de Statistică, Ioniță susține că numărul tinerilor din Moldova a scăzut cu aproximativ 40% față de anul 2014, iar aproximativ 50% dintre tinerii moldoveni locuiesc, lucrează sau studiază în străinătate. El a explicat că această stare de lucruri este determinată de problemele demografice din țara noastră și de lipsa locurilor de muncă cu salarii competitive, iar tinerii cu vârsta de peste 25 de ani sunt cei mai afectați, având în vedere că 40% dintre dintre aceștia nu lucrează și nici nu studiază.
,,Tânărul după 25 de ani el are 2 șanse: sau stă aici fără a avea nicio ocupație și ați văzut erau destul de mulți și destul de mult am ajuns pân la 40% din tineri nu avea o ocupație după 25 de ani în sus, sau nedorind să stea aici fără ocupație, presiunea lui este a pleca peste hotare. În interiorul țării, dacă observați, noi creșteri de locuri de munca nu avem, din contra, de la 200 de mii am ajuns la 165 de mii de locuri de munca pentru tinerii după 25 de ani”.
Totuși, majoritatea tinerilor intrevievați de ONE TV ne-au spus că își doresc să rămână în Moldova, deși salariile din alte țări sunt mai atractive.
,,Așa că eu nu sunt la curent cu toate noile facultăți de computer science și așa mai departe care sunt sau alte facultăți, poate că ele s-au dezvoltat și îs mai bune, când ei eram în trecut nu păreau atractive de loc. Lucru eu cred că trebuie să fie ceva atractiv și sânt multe alte benificii la care sânt în Moldova”.
,,Pentru că începutul foarte greu. Adică nimeni ca începător nu îți oferă salariu mare, iar acum prețurile la Moldova sunt exagerate, cum chiriile au crescut, la fel și prețuri în magazine, un student dintr-o familie modestă el nu-și permite de toate, adică o viața cât de cât decentă”.
,,Peste hotare este atractiv salariu, că acolo este în 2-3 ori mai mult ca aici. Salariu, adică este dublu, dar iarăși chiria acole e mai scumpă și deja nu-i ca acasă, nu simți ca acasă. Da, aici e mai bine, dar că salariu e mai mic și doar în salariu problema”.
Conform datelor Biroului Național de Statistică citate de expertul economic Veaceslav Ioniță, în Moldova locuiesc acum puțin peste jumătate de milion de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani, dintre care 156 de mii nu au nicio ocupație, 220 de mii au un loc de muncă, iar 162 de mii sunt studenți. În același timp, peste 387 de mii de cetățeni moldoveni din această categorie de vârstă se află peste hotare.
Lasă un comentariu