Argintul și bronzul olimpic obținut la Paris au ajuns acasă. Campionii noștri, împreună cu întreg lotul olimpic al Republicii Moldova, au fost întâmpinați luni, pe Aeroportul Internațional Chișinău, cu flori, baloane și fanfară. Fanii și suporterii i-au stropit pe sportivi cu șampanie, iar colegii, familiile și oficialii i-au îmbrățișat și i-au felicitat pentru succesele obținute.
Președintele țării, Maia Sandu, a apreciat efortul depus de toți cei 26 de sportivi care au evoluat la cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris, remarcând prestația fără precedent a sportivilor moldoveni și numărul record de medalii aduse în țară.
,,În acest an, voi, sportivii Moldovei, campionii ați scris istorie. Este pentru prima dată de la independență când Republica Moldova obține atât de multe medalii. Anastasia ne-a adus argintul, Denis, Adil, Serghei ne-au adus bronzul și sperăm foarte mult că se va face dreptate lui Marin Robu și el va obține medalia meritată. Vă mulțumim frumos!”
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a venit să-i întâmpine la aeroport, le-a mulțumit sportivilor pentru realizările lor impresionante și pentru că au reușit să unească o întreagă națiune.
,,Ne-ați dat încrederea ca noi ca popor putem câștiga, că noi putem fi campioni și că nimic nu stă în cale și asta este cel mai de preț lucru pe care-l putem oferi acestei societăți, noi suntem tare – tare recunoscători”.
Deși a suferit o accidentare la coastă în luna februarie și a trecut printr-o intervenție la genunchi în iunie, luptătoarea Anastasia Nichita a reușit să obțină trei victorii spectaculoase în drumul către marea finală. Pe ultima sută de metri către aurul mult dorit, Nichita a fost învinsă în lupta finală de tripla campioană mondială, Tsugumi Sakurai.
,,Prin muncă se obține totul. Visul la care am tins mereu, fiecare sportiv își dorește să devină campion olimpic. Dacă Dumnezeu mi-a dat acest argint eu sunt foarte recunoscătoare. Vreau să dedic aceasta medalie fratelui meu, întâi de toate, care nu mai este, dar el pentru prima dată m-a adus pe salteua de lupte”.
Mai mulți profesori de la gimnaziul din Tătărești, pe care l-a absolvit luptătoarea Anastasia Nichita, au venit s-o felicite pentru victoria obținută și să-i înmâneze, în semn de recunoștință, flori și fructe crescute în livezile din localitate.
SNC.EA.RO
loc_1208_campioni_olimpici_aeroport 17
,,A venit în clasa cincea la mine, era mica de statură, foarte gingașă, foarte cuminte, într-una era cu lacrimi, dar era perseverentă și să fie prima, dacă nu-i ieșea ceva, erau lacrimile permanent. A fost foarte muncitoare, exemplu în toate”, a spus Maria Calancea, fosta dirigintă a Anastasiei Nichita.
,,Îi dorim, în primul rând, să se recupereze cât mai curând și sănătate multă-multă-multă. Medalia olimpică o are, visul cel mare s-a împlinit, mai departe doar sănătate”.
Anastasia Nichita, care a cucerit argintul la lupte libere, a fost întâmpinată cu multă căldură și admirație de tânăra generație de sportivi, care ne-au mărturisit că s-au inspirat din prestația excelentă a campioanei pe covorul de luptă de la Jocurile Olimpice de la Paris și vor să-i urmeze exemplul, reprezentând țara noastră la următoarele competiții olimpice care se vor desfășura peste patru ani în Los Angeles, SUA.
,,Este o performanță foarte frumoasă, luând în considerare că acest sport este destul de greu pentru fete și noi suntem foarte fericite”.
Canoistul Serghei Tarnovschi, care s-a clasat pe locul trei la cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice, a cucerit o medalie de bronz pe distanța de o mie de metri în proba individuală.
,,Cel mai prețios lucru pentru mine este emoția pe care am putut să o ofer țării. Medalia o dedic familiei mele și celor care mi-au fost alături și m-au ajutat. E important să lucrăm, să mergem înainte, cu toate că sunt zile mai puțin păcute, nu trebuie să ne oprim”
Printre cei 26 de sportivi care au reprezentat țara noastră pe arena mondială de la Paris s-a aflat și luptătorul Maxim Saculțan, cunoscut publicului nu doar pentru performanțele sale sportive, ci și pentru melodia ‘Dă-mă, mamă, după Iura’ pe care o interpretează. Luptătorul și interpretul moldovean ne-a destăinuit că, deși nu a reușit să-și împlinească visul olimpic și să câștige o medalie, s-a întors în țară cu amintiri plăcute și o experiență valoroasă.
,,Mă bucur că am ajuns acolo. O să muncesc mai departe, o să muncesc mai mult ca să-,i îmbunătățesc rezultatul. O să mă strădui să calculez fiecare pas în continuare și să arăt un rezultat bun în ambele domenii”.
Jocurile Olimpice de la Paris au debutat pe 26 iulie. La cea de-a 33-a ediție, țara noastră a fost reprezentată de 26 de sportivi, care au concurat la zece probe sportive. Campionii moldoveni au reușit să cucerească patru medalii: una de argint și trei de bronz. În total, Jocurile Olimpice de la Paris au inclus 329 de probe în 32 de genuri de sport, în care s-au întrecut peste zece mii de sportivi.
Lasă un comentariu