NOUTĂȚI

Ministrul adjunct al Energiei din Ucraina, reținut și acuzat de organizarea unei scheme de corupție

Compus de Redacția STAR

Ministrul adjunct al Energiei din Ucraina, Olexandr Heilo, a fost reținut și demis, fiind acuzat de luare de mită în valoare de jumătate de milion de dolari, a anunțat luni Serviciului de Securitate al Ucrainei. Abuzând de atribuțiile sale, funcționarul a promis, în schimbul sumei de bani pretinse, să faciliteze transferul fără obstacole al echipamentului din minele situate în zona de front din regiunea Donețk către conducătorii întreprinderilor de stat din bazinul minier Lvov-Volîn. Este vorba despre echipament unic și deficitar care aparține uneia dintre companiile de cărbune de stat.

Olexandr Heilo, responsabil de păstrarea echipamentului, a început să ceară bani pentru evacuarea tehnicii. Pentru a săvârși activitatea ilegală, el a implicat un trader de energie privat, șeful unei companii energetice din regiunea Mîkolaiv și directorul unei întreprinderi de extragere din Donețk. Banii urmau să fie transferați în cinci tranșe. Împreună cu complicii săi, ministrul adjunct a fost reținut în flagrant în timp ce primea a treia tranșă de 100.000 de dolari.

„Nu mișcați! Mâinle pe masă! Procuratura Anticorupție a Ucrainei!”

Olexandr Heilo ocupa funcția de ministru adjunct al energiei din septembrie 2023. Înainte de aceasta, el a activat timp de peste 30 de ani în industria cărbunelui. Tuturor celor patru persoane reținute le-au fost aduse acuzații conform Codului Penal al Ucrainei. Aceștia riscă până la 12 ani de închisoare, cu confiscarea bunurilor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu