NOUTĂȚI

Kievul și Moscova se acuză reciproc de provocarea incendiului de la centrala nucleară din Zaporojie

Compus de Redacția STAR

Kievul și Moscova se acuză reciproc după ce un incendiu puternic a izbucnit duminică seara la un sistem de răcire al celei mai mari centrale nucleare din Europa, situată în regiunea Zaporojie, Ucraina, aflată în prezent sub control rusesc. Deși ambele părți recunosc că incendiul nu a afectat securitatea nucleară, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilele consecințe ale unor astfel de incidente.

Incendiul a izbucnit pe 11 august în jurul orei 20.00. Președintele Ucrainei Volodimir Zelesnski a declarat că acesta ar fi fost provocat de către armata rusă. Ucrainenii susțin că rușii ar fi dat foc unui număr mare de anvelope pentru automobile în turnurile de răcire. Pe de altă parte, guvernatorul din Zaporojie, numit de Kremlin, Evgheni Balițkii, a declarat că incendiul a fost provocat de bombardamentele ucrainenilor.

Acuzațiile reciproce au apărut în contextul în care armata ucraineană a invadat pe neașteptate regiunea Kursk a Rusiei și se pare că atentează și la regiunea Belgorod. La aproape o săptămână de când a fost declanșată, Kievul face primele declarații publice și spune că aproape 1.000 km² de teritoriu rusesc se află sub controlul soldaților ucraineni.

,,-De asemenea, nu doar despre situația din teritoriile noastre. Scurt, ofer cuvântul șefului armatei, Sîrskii. Vă rog. -Domnule președinte, continuăm operațiunea de ofensivă pe teritoriul regiunii Kursk. Sub controlul nostru avem aproape 1000 de kilometri pătrați ai Federației Ruse.”

Deși înceracă să creeze impresia că situația este sub control, oficialii ruși au recunoscut luni că situația din Kursk este dificilă și că forțele ucrainene înaintează tot mai adânc pe teritoriul rus. Despre asta a spus guvernatorul interimar al regiunii, într-o reuniune cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și oficialii din cadrul Ministerului Apărării, Armatei și serviciilor de urgență. Putin, jucându-se nervos cu pixul, l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii Kursk când acesta a început să povesteasă despre succesele armatei ucrainene.

,,- În timpul de față, situația din regiune este complicată. Sub controlul inamicului sunt 28 de localități. În regiunea Kursk Au pătruns la 12 kilometri adâncime. Lățimea de-a lungul frontului este de 40 de kilometri. -Alexei Borisovici, ascultați, acest lucru ne va raporta instituția militară, despre andâncimea și lățimea frontului. Spuneți-ne despre situația social- economică și ajutorul acordat oamenilor.”

Ministerul rus al Apărării nu s-a grăbit însă să ofere detalii. La îndemnul președintelui, șeful regiunii a raportat că în total, în timpul ofensivei ucrainene, 12 civili din regiunea Kursk au decedat, iar altele 121 de persoane au fost rănite, printre care 10 copii. Potrivit lui, 121 de mii de persoane au părăsit zona. În total 180 de mii de persoane sunt supuse evacuării.

Pe de altă parte experții „Deepstate” specializați în colectarea și analiza informațiilor din surse deschise, susțin că armata ucraineană a luat sub control cel puțin 44 de localități de pe teritoriul Rusiei. Kyiv Independent scrie că pe 12 august, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Viaceslav Gladkov, a anunțat că și locuitorii raionului Krasnoiarujskii, situat la granița cu Ucraina, vor fi evacuați din cauza activității armatei ucrainene în zonă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu