NOUTĂȚI

Ucrainenii au spart linia de frontieră rusă în regiunea Kursk. Au luat sub control mai multe localități din Rusia

Compus de Redacția STAR

Armata Ucraineană a spart linia de frontieră rusă și a pătruns în regiunea Kursk ocupând mai multe localități. Riposta ucraineană a început marți dimineață, cu sute de militari, zeci de tancuri și blindate. Luptele arpige au continuat și în decursul zilei de miercuri. Este una dintre cele mai mari incursiuni terestre pe teritoriul Rusiei de la începutul războuilui care durează mai bine de doi ani. Se raportează că forțele ucrainene încearcă să înainteze spre nord-vest de orașelul de frontieră Sudja, aflat la 530 km sud-vest de Moscova. Ucraina se abține de la comentarii la acest subiect, iar Rusia a declarat că este nevoită să trimită rezerve pentru a-și întări linia de apărare.

Sub sunetul sirenelor, mii de localnici încearcă pe cont propriu să părăsească localitatățile din apropierea frontierei, în timp ce întreaga regiune Kursk se află sub bombardamente intense.

Canalele rusești de Telegram publică mai multe imagini de la fața locului. În unele poate fi observartă o coloană de tehnică militară grea ucraineană care se deplasează pe o șosea din regiunea Kursk. Din imagini se poate observa că tehnica militară are desenat un triunghi – drept semn distinctiv. Un alt videoclip arată că, în regiunea orașului Sudjan din Kursk, au intrat cel puțin două coloane de tehnică. Militarii ruși au ridicat în aer aeronave și au atacat cu drone.

„Avionele de vânătoare zboară deasupra capului. O mașină aproape că a ars. Nici pompierii nu vor putea să ajungă.”

Citând surse, jurnaliștii portalului rusesc rucriminal.info scriu că frontiera era păzită de recruți împreună cu un contingent „Ahmat” din cadrul Gărzii Naționale Ruse, staționată în Republica Cecenă. Potrivit jurnaliștilor, marți seara, doar în districtul Korenevskii din regiunea Kursk, cel puțin 15 luptători ai unității speciale „Ahmat” au fost răniți.

„Situația este tensionată. Așteptăm elicopterul. Iată pregătirea.”

Pe internet au apărut imagini cu un elicopter rusesc Ka-52 doborât de forțele ucrainene. Nu se cunoaște dacă este elicopterul la care se referă militarul rus. Potrivit jurnaliștilor din Rusia, mai mulți militarii care apărau frontiera cu Ucraina s-ar fi retras în timpul primelor atacuri aeriene, lăsând trupele ucrainene să pătrundă adânc în zonă. Atât mass-media rusă, cât și cea ucraineană raportează că în timpul luptelor din regiunea Kursk, cel puțin șase militari ruși s-au predat.

„Am solicitat să fim luați. Comandamentul a spus să așteptăm. Nimeni așa și nu a mai mers. Nici legătură nu am mai avut pe urmă. – Deci v-au abandonat? – Așa reiese.”

Potrivit presei din Rusia, președintele Vladimir Putin a convocat miercuri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate.

„Noaptea, am raportat prin telefon situția operativă președintelui Rusiei, lui Vladimir Vladimirovici Putin. Vladimir Vladimirovici ține situația sub control personal. Președintele a subliniat că regiunii i se va aloca susținere pe toate fronturile”, spune Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk.

Autoritățile ruse îndeamnă localnicii să doneze sânge, în contextul relatărilor despre luptele aprige din regiune. Ministerul rus al Apărării a declarat marți seara că până la 300 de luptători din Brigada 22 Mecanizată din Ucraina, împreună cu 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă, au atacat pozițiile unităților ruse în apropierea localităților Nikolaievo-Dariino și Oleșnia. Potrivit canalelor ruse de telegram, forțele armate ucrainene au ocupat mai multe așezări cu o suprafață totală de aproape 50 de kilometri pătrați.

„Este strada mea. Mașina mea staționează acolo. Iată o casă distrusă. O rachetă a căzut aici, alta acolo.”

Miercuri după amiază comandamentul rus a afirmat că pierderile ucrainenilor se estimează la aroximativ 260 de combatanți și 50 de vehicule blindate, inclusiv șapte tancuri. Pe de altă parte armata ucraineană nu comunică careva detalii despre operațiune.

Conform BBC, majoritatea bloggerilor pro-război și a experților militari consideră că expediția ucraineană este prima etapă a unei operațiuni menite să îndepărteze trupele ruse din alte puncte fierbinți de pe front, în principal din regiunile Harkov și Donețk ,sau să distragă atenția de la o operațiune majoră planificată pe o altă secțiune a frontului.

Analistul politic din Ucraina Miahil Șeitelman consideră că atacul armatei ar putea avea ca scop securizarea orașelor ucrainene din apropierea frontului de atacurile rusești.

„Nu cred că ai noștri în serios vor să ocupe Kursk și Briansk. Posibil că este o operațiune tactică pentru ca să distrugă careva obiecte concrete, de exemplu, vreun aerodrom sau vreo stație de lansare a rachetelor Iskander”, a spus Mihail Șeitelman, analist politiv din Ucraina.

La începutul acestui an o operațiune militară similară pe teritoriul Rusiei a fost organizată de o organizție care se autoproclamă paramilitară și este alcătuită din voluntari ruși care luptă de partea Ucrainei. Gruparea cunoscută sub denumirea „RDK”, a organizat atunci o incursiune majoră pe teritorii din regiunile Belgorod și Kursk, dar fără consecințe semnificative.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu