NOUTĂȚI

Militarii moldoveni au revenit din misiunea de menținere a păcii KFOR. Au fost șase luni în Kosovo

Compus de Redacția STAR

Militarii din cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale, detașați în operațiunea de menținere a păcii KFOR, și-au încheiat misiunea în Kosovo. 41 de pacificatori care au activat timp de jumătate de an în baza multinațională Camp Vilaggio Italia dislocată în localitatea Pech, au revenit în Moldova. Ei au raportat „Misiune îndeplinită!” în cadrul unei ceremonii solemne, desfășurate marți în Tabăra Militară 142 din Chișinău.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a apreciat activitatea pacificatorilor moldoveni, care timp de șase luni au executat misiuni de securitate, escortă, pază și patrulare. Nosatîi a remarcat că, pentru prima dată în istoria țării noastre, au fost trimise și patru femei într-o misiune de menținere a păcii KFOR în Kosovo.

,,Ministerul Apărării continuă se indeplenească acele programe inițiate pentru a dota aramata cu toate necesare, pentru ca Dumneavoastră să vă pregătiți, să vă îndepliniți misiunea de bază – apărarea integrității și suverinității a Republicii Moldova. În această perioadă deloc nu ușoară, când avem un război la hotarele țării noastre, ca niciodată, este important ca Republica Moldova să aibă un sistem de apărare și securitate de credibil”.

Irina Chiosa, absolventa promoției 2022 a Academiei Militare „Alexandru cel Bun” ne-a mărturisit că toată viața a visat la o carieră de militar și este mândră că s-a numărat printre primele femei care au făcut parte dintr-o echipă de profesioniști care au reprezentat Republica Moldova în misiunea de pacificare din Kosovo.

,,A fost o experiența excepțională, în primul rând, pentru că am fost una dintre primele femei, care au participat din Republica Moldova în misiunea de menținerea păcii. Am simțit o povară, povară în sensul bun a cuvântului, deoarece ar trebui să muncim, s-arătăm, pentru prima dată, că femeile din Republica Moldova au capacitatea, sunt instruite și demonstrează asta în misiune. Am avut executarea patrulării în orașele Kosovei și menținerea securității în unele dintre mănăstiri creștine-ortodoxe Kosovo, aflate sub patrimoniul UNESCO, una dintre cele mai frumoase mănăstiri”.

Cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale a fost format din 41 de militari profesioniști, dintre care șapte geniști, un ofițer de stat major și un pluton de 33 de infanteriști. Printre ei s-a aflat genista Aliona Bezman, care ne-a mărturisit că, deși dorul de casă a fost, uneori, insuportabil, experiența și emoțiile trăite au meritat tot efortul.

,,Mi-a fost greu să-mi părăsesc casa, însă, între timp, a apărut mai multe responsabilități și ne-am obișnuit. Locația e diferită, relieful este, de asemenea, diferit, însă ne-am descurcat. Suntem militari și nu putem să gafăm. Cum spunea un colonel experimentat: în armată nu sunt femei, în armată sunt doar militari. Trebuia să ne facem datoria cu onoare și demnitate”.

Pacificatorii moldoveni au fost coordonați de maiorul Petru Tutunaru. Militarul susține că subalternii săi au fost pregătiți să facă față provocărilor și să colaboreze cu colegii din alte țări.

,,Contingentul este compus din militari din mai multe unități militare. Și pregătirea câtre misiune a început cu ceva timp înainte de detașare. Și a fost crucială pentru misiunea propriu-zisă, deoarece am antrenat toate elementele care sunt necesare și sunt utilizate în practica în aria de operația, anume în regiunea Kosovo. Suntem devizați în cadrul comandamentului regional Vest al Kosovei. Astfel fiecare își execută sarcinele, pluton de infantiere și grupa EOD. Cercetarea ariei de operație, cercetare de geniu. Patrule independente în aria de operațiune”.

Militarul a fost așteptat acasă de soția și fiul său, care îi cereau „rapoarte zilnice” și erau îngrijorați după fiecare apel telefonic la care el nu reușea să răspundă.

,,Că toate că știu că cumva acolo tot e mai pașnic, dar iarăși, faptul că, și gândul că, el e departe și nu ai legătură, își pune amprenta. Și mai ales că, nu s-a dus la odinhă, dar într-o misiunea atât de importantă, și pentru cariera lui, și pentru țara noastră, și pentru țara în care a fost în misiunea de menținerea păcii”.

Militarii au primit diplome și distincții din partea Ministerului Apărării. Din păcate, nu toți militarii au putut să se bucure de ceremonia solemnă organizată în cinstea lor. Un sergent a decedat la doar câteva ore după revenirea în Moldova, în urma unui accident. Colegii și camarazii acestuia l-au comemorat printr-un minut de reculegere.

Cel de-al 20-lea contingent detaşat în operațiunea de menținere a păcii KFOR şi-a început mandatul pe 1 februarie în Kosovo. Înainte de a pleca în misiune, militarii moldoveni au participat la antrenamente speciale, care au durat șase săptămâni.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu