NOUTĂȚI

Rusia expulzează un diplomat moldovean, ca răspuns la expulzarea diplomatului rus acuzat de spionaj

Compus de Redacția STAR

Un diplomat de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia a fost declarat persona non-grata, fiind expulzat de pe teritoriul Federației Ruse. Decizia a fost anunțată în timpul convocării de marți a Însărcinatului cu Afaceri al misiunii diplomatice a țării noastre la sediul Ministerului rus de Externe. Aceasta este răspunsul Moscovei la decizia Chișinăului de a-l declara persona non-grata și de a-l expulza pe dimplomatul rus, acuzat că ar fi racolat doi funcționari moldoveni care îi livrau informații secrete.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și-a exprimat „regretul față de această decizie”, subliniind că este „neîntemeiată în raport cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice”. Joia trecută, la o zi după reținerea celor doi funcționari moldoveni, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la sediul MAE și i s-a comunicat decizia diplomației moldovenești privind expulzarea diplomatului rus.

Unul dintre funcționari reținuți este șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă , iar celălalt este un polițist de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău. Ei sunt învinuiți de trădare de patrie și complot și sunt cercetați penal în stare de arest. Potrivit procurorilor, ei ar fi oferit angajatului Ambasadei Rusiei informații care urmau să fie folosite în detrimentul Republicii Moldova. Potrivit presei, diplomatul rus expulzat este Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, care a fost acreditat în 2021 în țara noastră. Acesta locuiește la Moscova într-o clădire folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse, adică GRU.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu