NOUTĂȚI

Peste 250 de persoane au fost arestate în timpul protestelor după ce un adolescent a înjunghiat mortal trei copii

Compus de Redacția STAR

Peste 250 de persoane au fost arestate în urma protestelor anti-imigrație care au avut loc în week-end în principalele orașe din Marea Britanie. Protestele au izbucnit după ce, săptămâna trecută, un tânăr de 17 ani a înjunghiat mortal trei copii într-o sală de dans din orășelul Southport. Potrivit autorităților engleze, protestele au fost alimentate de dezinformările răspândite pe internet, conform cărora făptașul ar fi fost un musulman care a solicitat azil.

Poliția a declarat că crima nu este investigată ca un act terorist și că, în realitate, atacatorul s-a născut și a crescut în Marea Britanie, fiind dintr-o familie creștină de imigranți din Ruanda, cre s-a stabilut în țară de mult timp. Din cauza violențelor, prim-ministrul Keir Starmer a convocat luni o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Potrivit publicației britanice The Times, printre protestatari puteau fi observați activiști de extremă dreaptă, huligani în căutare de bătaie, precum și localnici care au făcut legătură între imigrație și costurile vieții. Protestele au fost deosebit de violente în orașul Rotherham, unde peste 700 de manifestanți au asaltat un hotel, despre care au apărut zvonuri pe internet că ar fi un adăpost pentru solicitanții de azil.

În timp ce apărau hotelul, peste 10 polțiști au fost răniți. Premierul britanic Keir Starmer a condamnat protestele pe care le-a descris drept „acte de violență de extremă dreaptă” și a subliniat că „bandele de tâlhari care încalcă legea” nu „reprezintă Marea Britanie”.

„Cei care participă la aceste proteste se vor confrunta cu toată forța legii. Vă garantez că veți regreta ca luați parte la aceste dezordini. Acesta nu este un protest, este bandtism violent și bine organizat care nu are ce căuta pe străzile noastre sau în mediul online”, a spus Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii.

Paralizate de proteste au mai fost și orașele Liverpool, Bristol și Manchester. Protestatarii au lansat asupra forțelor de ordine focuri de artificii, au jefuit mai multe magazine, au dat foc unei librării și câtorva mașini.

Presa britanică raportează că se investighează o serie de infracțiuni penale, inclusiv incitarea la violență și discursul instigator la ură. Ministerul britanic de Interne a anunțat noi măsuri urgente de securitate pentru protejarea moscheilor. Potrivit Reuters, proteste atât de violente au izbucnit în Marea Britanie ultima dată în 2011, când mii de oameni au ieșit în stradă după ce poliția din Londra a împușcat mortal un bărbat de culoare.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu