Istoricul Octavian Țîcu va candida pentru funcția de președinte al țării din partea Blocului politic pro-european „Împreună”, din care fac parte Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. Octavian Țîcu nu este membru al vreuneia dintre cele patru formațiiuni, dar a acumulat cele mai multe voturi din partea membrilor blocului politic, în cadrul a două tururi de alegeri închise, la care au mai participat liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, și președintele formațiunii CUB, Igor Munteanu.
,,Eu care sunt și rămân un unionist convins. Am ajuns să reprezint patru partide politice în care sunt deopotrivă unioniștii și pro-europeni și care ne asumăm plenar această agendă pro-europeană, oferind cetățenilor Republicii Moldova perspectiva unui vot sigur și încrezător, reprezentant de patru partide politice și o platformă unionistă pe care o reprezint”.
În 2013, Octavian Țîcu a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului, fiind înaintat de Partidul Liberal. În 2019, el a fost ales deputat din partea Blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Atunci el a fost ales președinte al Partidului Unității Naționale, însă în 2021, el a plecat de la șefia PUN și din politică, după ce colegii de partid i-au reproșat că formațiunea nu a obținut niciun mandat de deputat în urma alegerilor parlamentare.
Blocul politic pro-european „Împreună” a inițiat Pactul pentru Europa, document semnat de 12 partide din țară, de deputații primului Parlament și mai mulți academicieni care susțin parcursul european al Republicii Moldova.
Pe lângă Octavian Țîcu și-au anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale alți 15 candidați. Este vorba despre actualul președinte al țării Maia Sandu, fostul prim-ministru Vlad Filat, fostul prim-ministru Vasile Tarlev, fostul ministru al Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, președintele PDCM, Ion Chicu, liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, fostul președinte al Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah și fosta jurnalistă Natalia Morari.
]În aceeași listă mai figurează ex-procurorul anticorupție, Victoria Furtună, vicepreședintele partidului „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa”, Ștefan Savițchi, fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca din partea PSDE și deputatul afiliat fugarului penal Ilan Șor, Vasile Bolea. Scrutinul prezidențial va avea loc în data de 20 octombrie, concomitent cu referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Lasă un comentariu