NOUTĂȚI

Autoritățile locale vor putea instala centrale electrice în baza energiei regenerabile

Compus de Redacția STAR

Autoritățile locale vor putea instala centrale electrice ce vor funcționa în baza energiei regenerabile care vor putea asigura alimentarea concomitentă a mai multor instituții, inclusiv grădinițe, școli, centre medicale și primării. Acest lucru a devenit posibil datorită amendamentelor la Legea privind promovarea surselor regenerabile de energie, aprobate de Parlament. Acestea prevăd simplificarea regulilor pentru producătorii de energie verde din Moldova.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat vineri, în cadrul unei conferințe de presă că anterior legislația avea mai multe carențe la acest capitol. De exemplu, energia produsă de o singură sursă nu putea fi utilizată pentru alimentarea mai multor obiective.

,,Acuma ceea ce am făcut – am ușurat și am creat posibilitatea, ca același benificiar sau același Entitate, să aibă mai multe locuri de consum, conectate la același punct de generare. Asta nu este comunitatea energetică încă, pentru comunitatea energetică trebuie să fie mai mulți consumatori, asta atunci când un consumator are mai multe locuri de consum”.

Ministrul a menționat că aceste modificări vizează în mod special localitățile rurale. Acum autoritățile locale vor putea instala turbine eoliene sau panouri solare în afara localităților și, prin intermediul acestora, vor putea asigura cu energie atât instituțiile din orașe, cât și cele din sate. Vor avea de câștigat din aceste amendamente la lege consumatorii casnici, locatarii blocurilor care doresc să instaleze panouri solare. Aceștia vor putea să își alimenteze cu energie propriile apartamente.

,,Acum, asociația de locatari, poate servi ca entitate, care se reprezinte o comunitate energetică pentru toți locatarii din bloc. Dacă toți locatarii din bloc, consumul tuturor locatarilor din bloc sumar, poate fi redus, prin panourile fotovaltaice instalate de aceasta entitate”.

Noile reglementări prevăd, de asemenea, condiții mai avantajoase pentru producerea energiei regenerabile. Acum, deținătorii de panouri solare sau turbine eoliene nu vor plăti pentru surplusul de electricitate produs, așa cum se întâmplă, de exemplu, în Uniunea Europeană. Surplusul de energie va fi furnizat direct în sistemul energetic centralizat, fără a fi impozitat pentru supraproducție. Potrivit ministrului Energiei, până în 2030, Moldova intenționează să producă până la 30% din energia electrică din surse regenerabile.

În 2021, acest procent era de 3 la sută, iar anul trecut – de 6 la sută. Anul acesta, a menționat Parlicov, acest indicator va depăși 10%. În prezent, în țara noastră, 348 MW de energie electrică sunt produși din surse regenerabile, dintre care 130 MW sunt produși de consumatori privați sau comerciali.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu