NOUTĂȚI

Imane Khelif, declarată la scară largă transsexual, nu și-a schimbat niciodată sexul

Compus de Carolina Digori

Scandalul de la Jocurile Olimpice de la Paris declanșat în urma unui meci de box cu o sportivă algeriană care are mai mult testosteron ia o altă turnură. Comitetul Olimpic a precizat vineri că femeia boxer care a fost declarată la scară largă transsexual, după ce a câștigat în 46 de secunde în meciul cu italianca Angelei Carini, nu și-a schimbat niciodată sexul. Spiritele s-au încins după ce s-a aflat că în 2023, sportiva algeriană a fost descalificată de Asociația Internaționale de Box de la Campionatele Mondiale de la New Delhi din cauza nivelului de testosteron ridicat. În realitate, Imane Khelif din Algeria, s-a născut femeie cu hiperandrogenie. Ea are un nivel ridicat de hormoni masculini, ca urmare unei boli genetice rare.

BBC, precizează într-un articol că ea s-a născut într-o familie rurală, tradițională, în care tatăl ei nu a fost de acord ca fiica sa să practice un sport „masculin”.

În acest context, Comitetul Internaţional Olimpic a ţinut să precizeze că descalificare bruscă din 2023 a fost făcută fără vreo procedură, științifică, transparentă și adecvată.

„Boxera algeriană s-a născut femeie, a fost înregistrată ca femeie, și-a trăit viața ca femeie, a boxat ca femeie, are un pașaport de femeie. Acesta nu este un caz de transsexualitate. A existat o anumită confuzie, cum că ar fi un bărbat care se luptă cu o femeie, dar nu este cazul. Există un consens în această privință, din punct de vedere științific nu este vorba despre un bărbat care se luptă cu o femeie”, a precizat Comitetul Olimpic într-un comunicat.

The Washington Post scrie că o persoană care cunoște detali despre descalificările de anul trecut de la Campionatul Mondial, dar care nu este autorizată să vorbească public, a calificat interdicțiile impuse Imane Khelif drept „dezinformare clasică a Asociației Internaționale de Box”. Trei persoane familiarizate cu detaliile acestui caz au subliniat că descalificările au venit la trei zile după ce Khelif a învins-o pe rusoaica Azalia Amineva și la o zi după ce aceasta a câștigat meciul din semifinalele categoriei 63-66 kg. Publicația precizează că directorul asociației este cetățeanul rus Umar Kremlev și că credibilitatea descalificării suspecte a scăzut considerabil după ce el a cheltuit sume colosale pe marketing, fiind finanțat exclusiv de gigantul rus Gazprom.

Boxera italiană Angela Carini, care a abandonat meciul, și-a revizuit atitudinea și a declarat vineri că „vrea să-i ceară scuze” adversarei sale.

„Toată această controversă mă întristează. Îmi pare rău și pentru adversara mea. Dacă Comitetul Olimpic a spus că poate lupta, eu respect această decizie. De fapt, vreau să-i cer scuze ei și tuturor celorlalți. Eram furioasă pentru că Olimpiada mea se dusese pe apa sâmbetei”, a spus Angela Carini pentru ziarul italian Gazzetta dello Sport.

Sportiva algeriană în vîrstă de 25 de ani participă de mulţi ani la competiţiile internaţionale de box la categoria feminin. Cele mai mari realizări ale acesteia sunt victoria la Campionatele Africane și argintul la Campionatele Mondiale din 2022. Ea a participat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, unde s-a clasat pe locul al 5-lea.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu