Șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, încătușat miercuri pentru trădare de patrie după ce ar fi oferit informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, a fost arestat pentru 30 de zile. Cu aceeași măsură preventivă s-a ales și polițistul de frontieră, figurant în aceeași cauză penală. Deciziile au fost luate vineri de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana la solicitarea Procurorilor pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Prima ședință de judecată în dosarul de trădare a avut loc în lipsa celor doi învinuiți. Unul dintre ei, polițistul de frontieră, s-a folosit de dreptul său de a nu se prezenta la ședință, iar al doilea, Ion Creangă, șeful suspendant al Decției Juridice a Parlamentului, nu a putut să se prezinte din cauza stării de sănătate precare. Potrivit lui Vitali Chișca, procurorul care se ocupă de acest caz, polițistul nu își recunoaște vina, iar Creangă, la rândul său, a refuzat să dea vreo declarație.
Acuzatorul subliniează că ambii învinuiți trebuie să se afle în izolator pentru a nu prejudicia ancheta. Totodată, el a oferit detalii despre reținerea șefului Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă. Acesta a fost prins în timp ce transmitea informații reprezentantului Ambasadei Federației Ruse.
,,Este vorba de informații ce ține de anumite proiecte legislative și nu numai. Fiind documentat și prins în flagrant adică în momentul petrecerii conspirative între cetățeanul Moldovei și Federației Ruse în cadrul comunicării au fost divugalte și alte date care la moment nu aș putea să le vociferez acum”, a spus Vitali Chișca, procuror PCCOCS.
Potrivit procurorului, Ion Creangă era remunerat financiar pentru oferirea informațiilor.
,,Sumele ar varia de exemplu începând cu 500 până la 2000 ar fi vorba de dolari”.
Polițistul de frontieră, care este învinuit că ar fi întreținut legătura cu reprezentantul misiunii diplomatice, este în stare de șoc, afirmă avocatul acestuia.
,,- Dumnealui este în stare de șoc. Încă se înțelege ce se întâmplă. Nu înțelege în genere în ce este acuzat. -Deci nu-și recunoaște vina? -Nu, nu-și recunoaște vina”, a spus Adrian Nistrai, avocat.
Și șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, pledează nevinovat, spune avocatul său care a încercat să convingă instanță să-l elibereze pe clientul său, dar fără succes.
,Au fost mai multe argumente invocate, inclusiv și lipsa unei bănuieli că ar fi comis infracțiunea dată și am considerat că demersul înaintat de procurori este prea aspru”, a spus Gheorghe Ionaș, avocat.
Creangă riscă până la 20 de ani de închisoare, iar polițistul de frontieră – până la zece ani. Cei doi funcționari, mai exact șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă și un polițist de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău sunt învinuiți de trădare de patrie și complot. Aceștia au fost reținuți miercuri după ce ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au efectuat percheziții, inclusiv în sediul Legislativului. Cei doi învinuiți ar fi oferit informații angajatului ambasadei Rusiei din Republica Moldova, acestea urmând să fie folosite în detrimentul țării, faptele fiind comise începând cu anul trecut. Atât șeful Direcției generale juridice Ion Creangă, cât și polițistul de frontieră au fost suspendați din funcțe pe durata anchetei.
Angajatul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care ar fi racolat cei doi funcționari a fost declarat persona non-grata, fiind obligat să părăsească țara. Decizia a fost luată de Ministerul Afacerilor Externe ca urmare ,,a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”. Potrivit presei, angajatul expulzat de la Chișinău este Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, care a fost acreditat în 2021 în țara noastră. Acesta locuiește la Moscova într-o clădire folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse, adică GRU.
Lasă un comentariu