NOUTĂȚI

A fost inaugurat un nou centru de acordare a asistenței medicale în cazul AVC-urilor

Compus de Redacția STAR

Pacienții cu accident vascular cerebral din nordul țării vor avea șanse mai mari de supraviețuire. La Spitalul Raional Edineț a fost inaugurat Centrul Primar de AVC, care va oferi asistență medicală pentru pacienți din patru raioane: Edineț, Ocnița, Briceni și Dondușeni. Totodată, a fost inaugurată și Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, după reparația capitală, dotată cu un tomograf computerizat. Spitalul Raional Edineț a mai beneficiat și de un aparat de radiografie digitală. La eveniment au participat ministra sănătății și președinta țării.

,,Secția Anestezie de Terapie Intensivă este amplasată la parter în locul chirurgical și dispune de 8 paturi funcționale, dotate cu apartat medical modern de ultima generație, precum aparate de ventilație pulmonară, sistem de oxigen și aer medical, sisteme de monitorizare continuă a funcțiilor vitale, aparate electroencefalografie de monitorizare a somului fiziologic”, a spus Viorel Cioclea, directorul Spitalului raional Edineț.

Din 2022, în toate instituțiile medicale din țară au fost investite 3 miliarde de lei, iar modernizarea acestora va continua, afirmă ministra sănătății, Ala Nemerenco.

,,Doar pe parcursul a doi ani și jumătate ați beneficiat de investiții majore reparații și echipament în sumă de 46 de milioane de lei. Acum continuă reparația secției de pediatrie și vom susține reparații în așa secții în toată țara că generația viitoare că este important să avem copii sănătoși în primul rând. Orice tomografie, operație, prim ajutor, dopler, investigații absolut totul este gratuit la nivel de medicină primară, nivel de medicină spitalicească sau specializată pentru persoanele care dețin asiguare obligatoriu de asistență medicală”.

Prezentă la eveniment, președinta țării, Maia Sandu, a menționat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană presupune servicii medicale performante și medici instruiți la nivel internațional.

,,Acest lucru este real dacă vom fi uniți și vom înțelege că șansa de dezvoltare a țării noastre est integrara europeană și acest lucru îl putem vedea în exeple concrete în statele care au devenit parte a Uniunii Europene. Să vedem cum arată acolo spitalele, să vedem cum arată acolo salariile personalului medical și această este una reală, depinde de noi”.

Reparația capitală și dotarea secției terapie intensivă cu utilaj a fost posibilă datorită Proiectului implementat de Banca Mondială și Ministerul Sănătății „Răspuns de urgență la Covid-19 ”.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu