NOUTĂȚI

Mii de iranieni au participat la funeraliile liderului grupării teroriste Hamas. SUA face apel la calm

Compus de Redacția STAR

Mii de iranieni au participat joi la funeraliile liderului grupării teroriste Hamas, care ar fi fost asasinat miercuri la Teheran de Israel. Aceștia au protestat împotriva statului evreu și au scandat „moarte Israelului” și „moarte Americii”. Pentru a răzbuna moartea aliatului său apropiat, liderul suprem de la Teheran Ali Khamenei a dat ordin aramtei să atace Israelul. SUA face apel la calm și încearcă să detensioneze situația din Orientul Mijlociu.

Ceramonia funerară s-a desfășurat în centrul capitalei iraniene, la Universitea din Teheran. Mulțimile au purtat postere cu Haniyeh și steaguri palestiniene. În timpul manifestației, participanții au dat foc drapelurilor israeliene.

Ismail Haniyeh, în vârstă de 62 de ani, a fost considerat timp de decenii una dintre figurile de vârf ale Hamas. În ultimii ani, el a condus biroul politic al grupării în timp ce se afla în Qatar. Odată ce militanții Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând cel puțin 1 200 de persoane și luând mai mult de două sute de ostatici, Haniyeh a participat la negocierile armistițiului și schimbului de ostatici cu Israeulul. Corpul lui Haniyeh va fi dus în Qatar, pentru a fi înmormântat vineri.

În cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Suprem de Securitate Națională, ayatollahul Ali Khamenei a ordonat ca Iranul să lovească direct Israelul, scrie presa occidentală, care face trimitere la declarațiile a trei oficiali iranieni de rang înalt. Premierul de la Ierusalim, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israeulul este pregătit pentru orice scenariu.

„Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Suntem uniți și fermi în fața oricărei amenințări. Israelul va aplica un preț foarte greu pentru orice agresiune împotriva noastră – de pe oricare front”, a spus Benjamin Netanyahu, prim ministrul Israelului.

SUA, cel mai apropiat aliat al Israeului, a îndemnat joi „toate părțile” din Orientul Mijlociu să evite acțiuni care ar putea escalda conflictul.

„Totodată, solicităm să se găsească mijloace pentru a se ajunge la un acord. Să nu se caute motive pentru a se spune „Nu” său pentru a bloca încheierea acordului. Este o urgență ca, în următoarele zile, toate părțile să ia decizii corecte”, a spus Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut inclusiv după ce și comandantul militar al grupării terosiste libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, a fost omorât de Israel în urma unui atac cu rachete asupra capitalei libaneze Beirut. Israelul a declarat că atacul reprezintă un act de răzbunare pentru cei 12 copii și adolescenți omorâți, săptămâna trecută, pe un teren de fotbal, în urma unui atac al grupării teroriste.

În vedere evoluției îngrijorătoare a situației de securitate, mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, au emis alerte de călătorie în Liban și în alte state din Orientul Mijlociu.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu