NOUTĂȚI

Peste 115 copii au ajuns la unitatea de primiri urgențe a IMC, iar 49 dintre ei au fost spitalizați

Compus de Redacția STAR

O clipă de neatenție poate duce la tragedii. În primele șase luni ale anului, 20 de copii au murit, iar 89 au fost răniți în diferite incidente. Reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică susțin că, de cele mai multe ori, incidentele cu implicarea copiilor se produc acasă, iar cei mai vulnerabili sunt copiii cu vârsta de până la doi ani.

Astfel, în prima jumătate a anului, poliția a înregistrat peste 190 de incidente casnice, inclusiv 44 de cazuri de consum excesiv de pastile, 24 de cazuri de consum de băuturi alcoolice și 15 cazuri de vătămare corporală din neatenție cu diferite obiecte. Numărul căderilor de la înălțime a copiilor, de asemenea, este îngrijorător. 64 de copii s-au ales cu traumatisme după ce au căzut de pe topogoane, clădiri, copaci și țevi, un caz soldându-se cu deces.

În contextul incidentelor înregistrate, reprezentanții INSP vin cu recomandări pentru părinți:

,,Nu uitați, întotdeauna închideți geamurile, la 45 de grade măcar. Dacă preparați mâncare, aveți grijă copiii să fie cât mai distanțați de obiectele fierbinți sau de lichidele fierbinți. Nu uitați despre pastilele care le aveți la domiciliu cât și alte substanțe cu care spalați casa”, a spus Alina Ciornîi, ofițer principal al Secției Siguranță Minori din cadrul INSP.

Atunci când se joacă sau se plimbă, copiii trebuie să fie echipați corespunzător și să învețe de la părinți să respecte regulile de circulație, susțin ofițerii secției Siguranță Minori din cadrul INSP.

,,Cotiere, genunchiere, cască, pentru că dacă este echipat, ar putea evita o situație de accidentare gravă. Traversați întotdeauna acolo unde sunt treceri de pietoni. Avem regula OPA (oprește, privește, ascultă). Să aveți grijă să explicați copiilor să nu pună mâna pe fire electrice, oricare cablu care nu este la locul său, pentru a evita cazurile de electrocutare”.

În perioada estivală, la Institutul Mamei și Copilului se înregistrează o creștere îngrijorătoare a numărului de pacienți cu traumatisme. Doar în ultimele două săptămâni, peste 115 copii au solicitat ajutorul medicilor din cadrul unității de primiri urgențe, iar 49 dintre ei au avut nevoie de internare.

,,Am avut două cazuri de electrocutare, am avut 32 de adresări cu obiecte înghițite, cinci cazuri de mușcături de câine, cinci căderi de pe trotinetă. Substanțe chimice care pot fi ingerate în zece astfel de cazuri”, a spus Maxim Cazacu, purtător de cuvânt al IMSP Institutul MAmei și COpilului.

Specialiștii Institutului Mamei și Copilului îi îndeamnă pe părinți să fie vigilenți și să aibă la îndemână o trusă de prim ajutor. În cazuri mai grave, este important să nu ezite să apeleze la ajutorul medicilor.

Pe Betty am întâlnit-o în apropierea secției de Ortopedie, Traumatologie și Vertebrologie din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Fetița are cinci ani și ne spune că îi place să se joace cu prietenele ei, Gabi și Ileana, în curte. În timpul unui joc, a căzut și și-a fracturat mânuța.

,,Am căzut de pe ceva și m-am lovit. M-am dus la operație și mi-a pus un fluturaș, iar după mi-au scos fluturele. Să fiți sănătoși”.

Echipa ONE TV i-a întrebat pe părinții și bunicii din Chișinău cum își supraveghează copiii și ce măsuri interprind pentru a preveni incidentele. Majoritatea persoanelor intervievate susțin că doar părinții sunt responsabili pentru educația și siguranța copiilor lor.

,,N-aș spune că astupam prizele, poate la al doilea copil mai astupam, dar la primul – nu, eu i-am vorbit și parcă niciodată nu a fost rănit. Îi explicam, îi spuneam acolo e fierbinte nu pune mână, dacă o să te urci o să cazi, o să te lovești”.

,,Încă din copilărie trebuie să le explici ce e bine și ce e rău. E responsabilitatea părinților. E complicat, fiecărui părinte îi este complicat”.

,,Vorbesc cât mai mult cu copiii și îi scot în lume să vadă lumea, să dea cu viața”.

,,Dacă o să ai grijă de copii și o să fii mai atent nu o să pățească copilul nimic. Trebuie să-i lămurească la copii că acolo nu se poate de umblat”.

La nivel național, statisticile arată că numărul de incidente cu implicarea copiilor nu depinde de statutul social al familiei din care provin; majoritatea cazurilor înregistrate în prima jumătate a anului 2024 au vizat familii asigurate financiar. Potrivit datelor INSP, dintre cei 303 copii implicați în incidente în prima jumătate a anului, 55% sunt băieți.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu