NOUTĂȚI

Numărul infracțiunilor a crescut cu 40% în primele șase luni ale anului. Cazurile de corupție, cu 50%

Compus de Redacția STAR

Numărul infracțiunilor comise în Republica Moldova a crescut cu 40 la sută în primele șase luni ale anului în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul cazurilor de corupție s-a majorat cu 50 de procente. Potrivit unui raport efectuat de Centrul Național Anticorupție, numărul de cazuri de trafic de influență a crescut cu peste 90 la sută, falsul în acte publice cu 67%, iar numărul infracțiunilor de corupere activă și de delapidare a averii străine s-a triplat.

În șase luni ale acestui an, CNA a depistat 391 de infracțiuni față de 283 înregistrate în perioada similară a anului trecut. Din numărul toatal de infracțiuni, 365 sunt infracțiuni de corupție, ceea ce reprezintă o creștere cu 52 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, a crescut traficul de influență, coruperea activă, coruperea electorală, delapidarea averii străine, luarea de mită și fals în acte publice.

Ofițerii CNA afirmă că numărul mare de cazuri de corupție și infracțiuni depistate se datorează faptului că autoritățile încearcă să combată acest fenomen .

,,Creșterea numărului de infracțiuni de corupție depistate și documentate de CNA demonstrează eforturile instituției de a lupta cu acest fenomen, dar și o mai bună calitate a acțiunilor de investigare și de urmărire penală a ofițerilor. Faptul că avem o majorare cu 50 la sută a cazurilor de corupție cercetată nu este egal cu înflorirea acestui flagel este rezultatul unei activități concentrate prioritar pe acest domeniu și o determinare mai mare de a avansa în lupta cu corupția”, a spus Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA.

Locuitorii capitalei susțin că în ciuda eforturilor întreprinse de autorități ei nu se simt în siguranță la ei acasă.

,,Nu s-a micșorat. La stânga și la dreapta sunt corupți și asta vine din partea politicienilor. Țara este plină de corupți și se începe de la politicieni. Sursele în corupție este în legislația proastă”.

,,-Fără schimbări cum a fost așa și a rămas. Acum unde te duci peste tot locul până nu dai. -Suntem o țară sigură?’ -Dacă să luăm în considerare războiul de alături nu prea. Putem să ne așteptăm la orice”.

,,Corupția există ea este ca o scorpie de care nu ne putem debarasa”.

,,-Nu se văd schimbări înafară de declarații politice. Eu personal nu am văzut rezultate numai se vorbește, dosare se intentează, dar rezultatele nu se văd sau nu se comunică. -Sunteți cumva dezamăgit? -Da, probabil da”.

Datele publicate de CNA arată că s-a majorat cu 57 la sută și numărul infracțiunilor deosebit de grave, și cu 73% cele grave. Cazurile mai puțin grave au scăzut de aproximativ patru ori, iar cele ușoare cu 18%. Cele mai multe infracțiuni au fost comise în municipiului Chișinău – 166, ceea ce reprezintă o creștere de două ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

Oamnenii legii au mai raportat că a crescut cu 25 la sută și numărul de dosare penale. În perioada ianuarie-iunie, 61 de persoane au fost reținute, iar 52 au fost arestate. Prejudiciul total stabilit pe cauzele penale din procedură este de aproape 21 de milioane de lei, dintre care 190 de mii de lei au fost restituite benevol la etapa urmăririi penale. Mai mult, sechestrele aplicate pe bunuri și active provenite din infracțiuni au fost în valoare de 1 miliard 232 de milioane de lei și au fost depuse 62 de milioane de lei, în diferită valută, pe conturile trezoreriale ale CNA. Printre activele sechestrate se numără bunuri imobile, criptomonedă, autoturisme, capitaluri sociale, numerar, construcții, terenuri agricole și pentru construcții.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu