Guvernul Republicii Moldova se va putea împrumuta online de la cetățeni, prin intermediul platformei Ministerului Finanțelor evms.md, dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat. Potrivit autorităților, acest nou instrument financiar oferă cetățenilor moldoveni, inclusiv celor din diasporă, o alternativă atractivă și sigură pentru a-și investi economiile, fără intermediari sau comisioane, iar profitul ar urma să fie mai mare decât la depozitele băncilor comerciale.
Pentru a achiziționa obligațiuni guvernamentale prin platforma evms.md, este necesar să vă înregistrați, furnizând datele personale și informațiile despre cardul bancar, având obligatoriu semnătura electronică. Valoarea minimă a investiției este de 100 de lei, banii vor fi retrași de pe cardul bancar , iar informațiile despre valorile mobiliare achiziționate vor fi indicate în contul personal. Posibilitatea reală de a le cumpăra va apărea peste o lună. Deocamdată, site-ul funcționează în regim de testare.
Fostul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, care a fost numit recent în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, susține că cetățenii vor putea începe să investească din luna septembrie.
,,Înțelegem foarte bine realitățile care sânt astăzi și bunele practice internaționale. Sânt foarte clar că orice cetățean a unii țări în care activează, dacă are resurse financiare, poate se investească în țara sa. Și iată asta este legătura directă dintre investiție unui cetățean în dezvoltarea țării în care se regăsește. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul se investească. Cu siguranță va fi un instrument, care va fi acum popularizat, dar fi unul popular în cel mai scurt timp și va fi un instrument de finanțare a cele mai importante investiții în Republica Moldova făcute direct de cetățenii noștrii”.
Prim-ministrul Dorin Recean și-a exprimat, de asemenea, încrederea că, odată cu lansarea acestui instrument financiar, va crește numărul de cetățeni care vor dori să investească în titluri de stat, ceea ce va permite Guvernului să realizeze mai multe proiecte menite să îmbunătățească condițiile de viața ale populației țării.
,,Asta contribui inclusiv la dezvoltare pieței de capital, de care noi vrem atât de mult, contribui la familarizare cetățenilor noștrii cu noile instrumente. Aici atât guvernul, ministerul finanțelor dar și proectele de educație financiare, inițiate și conduse de câtre Banca Națională, devin și mai importante”.
Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a evidențiat faptul că statul oferă dobânzi mai mari decât cele ale băncilor comerciale, iar veniturile din dobânzile la valorile mobiliare de stat nu sunt impozitate. Un alt argument al autorităților este că din 1995, de când piața titlurilor de stat a fost lansată în Republica Moldova, statul și-a onorat în termen toate plățile pentru răscumpărarea acestora, precum și plata dobânzilor aferente.
,,Aceasta urmează să educăm populația să ia decizii. Noi, ca și guvern, care tocmai a lansat aceasta platformă, tindem, spunem că asta sânt mai avantajoasă, sânt mai sigură, spuneam că statul garantează total aceste investiții, valorile imobiliare de stat. Veniturile din dobânzi nu se impozitează în comparații cu alte instrumente, deci sânt anumite avantaje”.
Platforma evms.md a fost dezvoltată de Ministerul Finanțelor cu sprijinul agenției americane USAID.
,,Noua platformă permite cetățenilor moldoveni, atât din țară cât și din străinătate, să achiziționeze titluri de stat direct de la Ministerul Finanțelor, fără intermediari sau taxe. Inițiativa le oferă moldovenilor posibilitatea de a investi în viitorul lor și de a contribui la dezvoltarea țării. Suntem extrem de mândri să sprijinim Ministerul Finanțelor în această inițiativă prin activitatea USAID pentru transparența serviciilor financiare”, a spus Robert Reno, director interimar al misiunii USAID în Moldova.
Potrivit, secretarului de stat a Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, prima emisie de Valori Mobiliare de Stat prin intermediul platformei eVMS.md va avea valoarea de aproximativ 150 de milioane de lei. În același timp, după rectificările bugetare, autoritățile mizează să obțină în total șase miliarde de lei în 2024, în urma emisiilor de valori mobiliare de stat, ceea ce este cu un miliard de lei mai mult decât s-a planificat inițial în Bugetul de Stat.
Lasă un comentariu