NOUTĂȚI

Angajatul Ambasadei Rusiei în Moldova, care ar fi primit informații secrete, declarat persona non-grata

Compus de Redacția STAR

Angajatul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care ar fi racolat doi funcționari, printre care și șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, care i-au livrat informații secrete, a fost declarat persona non-grata, fiind obligat să părăsească țara. Decizia a fost luată de Ministerul Afacerilor Externe ca urmare ,,a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus Oleg Vasnețov, care a fost convocat la sediul MAE în dimineața zilei de joi.

,,Le vedem ca gesturi neprietenoase și care stau în calea dezvoltării relațiilor bilaterale. În ambasada noastră au rămas un număr nu atât de mare angajați, iar în contextul în care investigațiile continuă, v-am spus că este în derulare, și este ciudat că declararea personei nong-grate are loc în perioada în care nu este acumulată baza de probe”.

Totodată, diplomatul a menționat că Moscova va răspunde Chișinăului pentru expulzarea unui angajat al misiunii diplomatice de la Moscova.

,,Mereu, Federația Rusă găsește un răspuns adecvat. Evident, va fi un răspuns. Vom vedea ce decizie va lua conducerea”.

Potrivit jurnaliștilor ,,Europa Liberă”, angajatul expulzat de la Chișinău este Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, care a fost acreditat în 2021 în țara noastră. Acesta locuiește la Moscova într-o clădire folosită ani la rând pentru cazarea angajaților direcției de spionaj a armatei ruse, adică GRU.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, susține că în acest caz guvernarea de la Chișinău a transmis un mesaj Moscovei, în contextul în care de ani buni se știe că în structurile de stat sunt spioni ai Rusiei.

,S-a transmis un mesaj foarte clar Rusiei: este timpul să încetați, să vă retrageți spionii din Moldova. În sfârșit, guvernarea noastră a prins la curaj și a început să ia atitudine față de acțiunile ostile ale Rusiei împotriva noastră, fiindcă până acum chiar dacă știau nu au întreprins absolut nimic, fiindcă șefii începând de la cei cu ceasu pe mâna stânga, pe dreaptă, toți au încercat să fie buni cu Rusia, să stea cu fundul în două luntre”.

Fostul șef al Apărării mai afirmă că autoritățile trebuie să întreprindă măsuri și în cazul celorlalți funcționari moldoveni care livrează informații secrete Kremlinului, acțiuni care pun în pericol, inclusiv securitatea statului la hotarul căruia este un război, dar și care este amenințat militar de Rusia.

,,Impactul este foarte mare. Deci, noi până acum unii oameni s-au judecat de-a țara. Domnule, lasă că dacă spun și la acela și la acela nu se întâmplă nimic. Instituțiile statului sunt slabe. Nu s-a reușit consolidarea lor și din cauza că sunt infiltrate cu agenții Moscovei care fac tot posibilul ca aceste instituții să nu fie funcționale”.

Și expertul în securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, susține că instituțiile trebuie curățate cât mai rapid de oamenii Rusiei.

,,Este nevoie de un proces de curățare mai complex a întregului sistem de stat, acele teste cu poligraful care au început la Ministerul Apărării trebuie generalizate practic la toate instituțiile statutului, având în vedere că rețeaua de agenți ai Rusiei în Republica Moldova se pare că este mult mai mare decât anticipam anterior”.

Dar și să fie redus numărul reprezentanților misiunii diplomatice implicată în scandal, mai subliniază Andrei Curăraru.

,,Astfel de scandaluri trebuie să provoace limitarea numărului de angajați, în special, în privința celora asupra cărora serviciile speciale din Republica Moldova au dubii că ar realiza funcții duble: atât de spionaj în Republica Moldova, cât și funcții diplomatice”.

Cei doi funcționari, mai exact șeful Direcției generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă și un polițist de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău sunt învinuiți de trădare de patrie și complot. Aceștia au fost reținuți miercuri după ce ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au efectuat percheziții, inclusiv în sediul Legislativului. Cei doi învinuiți ar fi oferit informații angajatului ambasadei Rusiei din Republica Moldova, acestea urmând să fie folosite în detrimentul țării, faptele fiind comise începând cu anul trecut. Iar președintele Maia Sandu speră că dosarul în care figurează cei doi va anunge în instanță, iar ei vor fi pedepsiți conform legii.

,,Sperăm să vedem și o finalitate pentru că nu este suficient să descoperim aceste cazuri, dacă ele nu sunt sancționate și când zic că nu sunt sancționate mă refer evident la Procuratura, la instanțele de judecată, atunci evident că nu vedem niciun sfârșit acestor fenomene”, a spus Maia Sandu.

Procurorii le-au înaintat statutul de învinuit celor doi funcționari și au depus demersuri în instanță privind arestarea acestotra pentru 30 de zile. IParlamentul a anunțat joi că șeful Direcției generale juridice Ion Creangă a fost suspendat din funcțe pe durata cercetărilor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu