NOUTĂȚI

Peste 50 la sută dintre moldoveni consideră că Republica Moldova trebuie să combată corupția pentru a putea adera la UE

Compus de Redacția STAR

Combaterea corupției, reforma justiției, dezvoltarea economică, îmbunătățirea sistemului medical și a celui educațional sunt printre cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova pentru a ajunge membră a Uniunii Europene. Cel puțin asta cred majoritatea moldovenilor care au participat la un sondaju de opinie realizat de CBS-AXA la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Peste 50 la sută dintre moldoveni consideră că Republica Moldova trebuie să scape de corupție ca să adere la Uniunea Europeană, iar 33,8 % afirmă că țara trebuie să se dezvolte economic. 32% cred că prioritară este reforma justiției, iar aproximativ 21 la sută dintre respondenți susțin că țara are nevoie de schimbări în domeniul sănătății, iar 19 la sută cred că trebuie modernizat domeniul educației. (ARĂTĂM PE ECRAN SONDAJUL https://ipre.md/wp-content/uploads/2024/07/Sondaj-IPRE_CBS-AXA-30.07.2024_fin-1.pdf, PAG 19)

,,În prim plan este combaterea corupției, majoritatea respondenților consideră că această reformă este fundamentală să adere la UE. În același timp respondenții consideră că este necesară accelerarea dezvoltării economice și implementarea reformei justiției. Totodată vedem că reformele sectoriale, cea din sectorul sănătății sau din educație sunt din cele mai importante puncte de vedere a respondenților”, a spus Mihai Mogîldea, director adjunct, IPRE.

One TV a întrebat chisinauienii care ar fi cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră și unde ar fi necesar de depus mai mult efort pentru ca Republica Moldova să facă parte din Uniunea Europeană.

,,Trebuie să investim foarte mult în educație ca să motivăm ca tinerii să rămână în țară să facă studiile și astfel ei să contribuie la bugetul statului și țara să se dezvolte, fiindcă tinerii sunt foarte importanți pentru dezvoltarea statului nostru”.

,,Cred că în medicină, justiție pentru că corupția este foarte mare dar să ne uităm de unde vine corupția, de la salarii mici, oameni care nu au răbdare să aștepte și se gândesc că mai bine să plătesc ca să rezolv mai repede cazul.”

,,Corupția dar nu care se vorbește, este o corupție mult mai profundă, nu aceasta când vii la doctor că dăm bani și nu o să mă tratez, nu, de asta ne-am scăpat, dar este alt nivel de corupție unde sunt structuri de stat, unde sunt grupe care sabotează puterea care iau decizii neadegvate și corupte”.

,,În corpuție și justiție asta e principalul, trebuie de luat de la cap în jos, care e unica problemă cea mai mare în RM din păcate”.

,,De dezvoltat foarte bine medicina de stat la noi medicina de stat e cam slabă. Medicii trebuie să lucreze care la stat care la privat, dar să nu fie și la stat și la privat. Cel de la stat ia oamenii și îi duce la privat”.

,,Educație și sănătate, poporul se bazează pe cei șapte ani de acasă și studiile care ne le acordă țara iar la acest capitol e slab tare”.

Totuși oamenii cred că Moldova are șanse mari să adere la Uniunea Europeană dar cu eforturi susținute atât din partea statului, cât și din partea cetățenilor.

,,Cred că avem șanse să intrăm în UE dacă vom lucra fiecare din noi. Trebuie muncă, nu să așteptăm să facă cineva de la conducere și să ne plângem că nu fac nimic, dar să lucrăm și noi ca cetățeni”.

,,Atât timp cât politicul este implicat la diverse stadii și nu este o prelungire a guvernării, fiindcă vin unii patru ani fac niște politici și nu este o continuitate, poate politicile sunt bune dar atât timp cât nu este continuitate se distruge”.

,,Avem șanse să aderăm la UE? Sigur că avem. Mari șanse cred. Dacă am promova turismul mai mult am avea mai multe șanse”.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 iunie – 18 iulie 2024, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1119 de respondenți, cu vârsta de 18 ani și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o marjă de eroare de +/- 2,9%.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu