NOUTĂȚI

Ucraina a reușit să se apere împotriva unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone lansate de Rusia

Compus de Redacția STAR

Ucraina a reușit să se apere împotriva unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone lansate de Rusia de la începutul războiului. Sistemele de apărare antiaeriană a țării au putut să doboare toate cele 89 de drone de tip „Șahed” lansate armata rusă în decursul nopții de marți spre miercuri, au declarat autoritățile de la Kiev. Peste 40 dintre drone au țintit capitala ucraineană. Acesta a fost al șaptelea atac rusesc cu drone asupra Kievului din luna iulie.

„Este lovitura cu explozie deasupra solului”, a spus autorul unui video.

Potrivit autorităților locale, în Kiev nu s-au înregistrat victime sau consecințe semnificative, dar resturile de drone doborâte au deteriorat acoperișurile, ferestrele și fațadele a 13 reședințe private din regiune. Mai mult a avut de suferit Hersonul, unde dronele dristruse au omorât un bărbat în vârstă de 68 de ani și a rănit alte 4 persoane. Consecințele puteau fi cum mult mai grave dacă Ucraina nu ar avea suficiente sisteme de apărare antiaeriană și muniție pentru acestea. În ultima perioadă, armata ucraineană a fost asigurată cu resursele necesare, în mare parte datorită suportului financiar major acordat de SUA.

Președintele Volodimir Zelenski a sugerat că Ucraina nu se mai teme de dronele rusești, atât timp cât este asigurată cu cele necesare pentru a le distruge în aer.

„Ucrainenii își pot proteja complet cerul de loviturile rusești atunci când au suficiente resurse pentru a face acest lucru. Trebuie să avem aceeași eficiență a apărării și împotriva rachetelor rusești și a aviației de luptă a ocupanților. Și acest lucru poate fi asigurat. Sunt necesare decizii suficient de curajoase din partea partenerilor, suficiente sisteme de apărare antiaeriană, suficientă rază de acțiune. Iar ucrainenii vor face totul corect și precis”, a menționat Zelenski după atacul rusesc.

Mai mult decât atât, armatei ucrainene i-a reușit să riposteze. Kievul a anunțat că a lovit în timpul nopţii un depozit rusesc de arme şi echipamente militare din regiunea Kursk. Autoritățile din Rusia au precizat că sistemele de apărare ale țării au distrus peste noapte 19 drone lansate de Ucraina lansate peste mai multe regiuni din Rusia. Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a scris pe Telegram că, după atacul ucrainean, „a izbucnit un incendiu”. El a precizat ulterior că incendiul a fost localizat și că nu au existat victime.

Kievul s-a aflat sub alertă de raid aerian aproape toată noaptea. Autoritățile de la Kiev au declarat că aproximativ 11 500 de locuitori s-au adăpostit în stațiile de metrou în timpul nopții, pentru a se proteja de valurile de drone. Jurnalista din Republica Moldova, stablită în regiunea Kiev, Crina Balea a povestit pentru One TV cum s-a simțit acolo atacul rusesc.

„În zona mea am observat doar lucrul sistemelor de apărare și faptul cum au fost lovite aceste drone de tip Șahed. Atacurile au fost la, hai să spunem, în cazul meu la 200 de metri de locuința mea. ”

Potrivit jurnalistei, populația din Ucraina s-a obișnuit cu realitatea din care fac parte.

„Aș putea să spun că la trei ani de la războiul total pornit de Rusia împotriva Ucrainei, oamenii cumva s-au deprins, însă de fiecare dată e destul de greu să ai o stare de bine atunic când înțelegi că poți să-ți pierzi viața. Toată lumea înțelege că-i război. Asta-i situația, mergem înainte, cine vrea pleacă, dar mulți rămân. În timpul atacurilor de aseară, am ieșit și mă uitam pe geam. În blocuL vis-a-vis au ieșit tei bărbați afară la fumat. Asta e realitatea în care trăim.”

Jurnalista a menționat că, practic în fiecare zi, două-trei ore oamenii nu au electricitate și apă din cauza deconectărilor.

„În general oamenii își continuă viața. Desigur nu este o viață normală dacă am putea să spunem ca în Republica Moldova, de exemplu. Sunt zile cînd nu avem electricitate câte trei patru ore pe zi, iar asta duce la faptul că nu avem internet și apă. Acum o lună situația a fost mai gravă, pentru că din 10, spuneau localnicii, trei zile nu au avut electricitate și apă”.

Potrivit pulicației „Veorstka”, o instituție media socio-politică care descrie și cercetează modul în care funcționează societatea în Rusia, în ultimele șase luni, peste 800 de civili au fost uciși în Ucraina de bombardamentele ruse. Publicația a calculat că armata rusă și-a intensificat atacul pe linia frontului și, împreună cu aceasta, și-a înăsprit loviturile asupra zonelor populate. Cel mai mare număr de victime în prima jumătate a anului 2024 s-au înregistrat în regiunile de pe linia frontului din Harkov, Donețk, Herson și Dnipropetrovsk.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu