NOUTĂȚI

Peste 66 la sută dintre moldoveni vor participa la referendumul privind aderarea țării la UE

Compus de Redacția STAR

Mai mult de jumătate dintre moldoveni, mai exact 66,1 la sută vor participa la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană care va avea loc în data de 20 octombrie, concomitent cu alegerile prezidențiale. Cel puțin asta reiese din sondajul realizat de CBS-AXA la comanda IPRE. Aceeași cercetare sociologică mai arată că peste 50 la sută dintre toți participanții la sondaj vor vota pentru UE, în timp ce aproape 27 de procente împotriva UE.

Potrivit sondajului, aproape 24 de procente nu se vor prezenta la urne, iar aproximativ 11 la sută nu știu sau au refuzat să răspundă. În același timp sondajul arată că 2 din 3 moldoveni care au decis deja cum să voteze la referendum optează pentru aderarea la UE.

,,Dacă este să privim care sunt preferințele de vot din rândul celor deciși că vor participa la referendum atunci 65, 8 la sută dintre respondenți ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 34, 2 la sută împotriva aderării la această organizație”, susține Mihai Mogîldea, directorr adjunct IPRE.

Respondenții au fost întrebați cât de pregătită este astăzi țara noastră să devină membră a UE, iar aproape 1/3 dintre ei cred că nu este ,,deloc pregătită”.

,,Avem în jur de 1/3 dintre respondenți care au mențiunat că țara noastră este foarte pregătită, destul de pregătită sau să zicem semipregătită, nici bine pregătită, nici rău pregătită pentru a adera la această organizație. În principiu rata este destul de mică, dat fiind faptul nivelul nostru incipient de pregătire”.

Sondajul „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova” a fost realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în cooperare cu CBS-AXA, în cadrul proiectului „Creșterea rolului centrelor de cercetare în sprijinirea efortului național de integrare europeană al Republicii Moldova #ThinkTanks4EUMembership” cu susținerea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă. Acesta a fost făcut în perioada 28 iunie – 18 iulie 2024, la nivel național, cu excepția regiunii transnistrene, pe un eșantion de 1119 de respondenți, și are o marjă de eroare de +/- 2,9 %.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu